Fire banker får påtale af Finanstilsynet

Bankerne får påtale, efter at Finanstilsynet bl.a. har undersøgt deres risikostyring og compliancefunktion.
Foto: JON NORDAHL/FINANSTILSYNET
Foto: JON NORDAHL/FINANSTILSYNET

Fire danske banker er blevet påtalt af Finanstilsynet. Det drejer sig om Spar Nord Bank, Arbejdernes Landsbank, Ringkjøbing Landbobank og Lån & Spar Bank, fremgår det af Finanstilsynets redegørelser.

Finanstilsynet var sidste år på inspektion i bankerne, hvor tilsynet undersøgte bankernes risikostyringsfunktion, compliancefunktion, interne revision og kreditkontroller. På baggrund af inspektionen i Lån & Spar Bank finder tilsynet anledning til at påtale bankens kontrol med egen kreditpolitik.

"Finanstilsynet konstaterede ved undersøgelsen en svaghed i kontrolmiljøet, idet banken i begyndelsen af 2014 indstillede væsentlige kreditkontroller. Finanstilsynet vurderer på den baggrund, at bankens kontrolmiljø på kreditområdet er svagere end i sammenlignelige institutter," skriver Finanstilsynet i sin redegørelse om inspektionen i Lån & Spar Bank.

Mulige interessekonflikter

Finanstilsynet bemærker også i sin redegørelse, at "banken skal have øget opmærksomhed på de interessekonflikter, der kan være i compliance- og risikostyringsfunktionens arbejde." Derudover får Lån & Spar Bank påtale for ikke at have forbedret sin compliancefunktion, dvs. bankens rolle til at sikre, at man overholder gældende, finansiel lovgivning. Her bemærker tilsynet:

"Banken fik i forbindelse med Finanstilsynets ordinære undersøgelse i 2014 påbud om at sikre, at der forsvarligt udføres compliance, idet der ikke var udført compliancevurderinger på væsentlige områder. Finanstilsynet har kunnet konstatere forbedringer på området, om end der vurderes fortsat at være udeståender," fremgår det af tilsynets redegørelse.

Også Ringkjøbing Landbobank modtager påtale af Finanstilsynet. Tilsynet giver banken et påbud om at styrke compliancearbejdet, der "ikke har været tilstrækkeligt." Finanstilsynet bemærker desuden, at bankens "løbende kontrolindsats af boniteten af ikke-nybevilgede lån er svagere end i sammenlignelige institutter."

Spar Nord modtager påtale

Videre bemærker Finanstilsynet, at Ringkjøbing Landbobank "skal have øget opmærksomhed på de interessekonflikter, der kan være i compliance- og risikostyringsfunktionens arbejde", og at funktionerne "bør udarbejde et overblik over opgaver og mulige interessekonflikter og angive eventuelle kompenserende foranstaltninger."

Spar Nord Bank modtager påtaler i den mildere ende. Finanstilsynet skriver, at den risikoansvarlige skal sikre dokumentation for, hvad der ligger til grund for den risikoansvarliges vurderinger og konklusioner. Banken fik et påbud om at sikre, at compliancerapporteringen indeholder alle væsentlige compliancevurderinger. Tilsynet skriver videre, at banken skal have ”øget opmærksomhed på de interessekonflikter”. Det er i forbindelse med compliance- og risikostyringsfunktionens arbejde.

Finanstilsynet langer også ud efter Arbejdernes Landsbank efter en gennemgang af bankens risikostyring og håndtering af compliance.

Arbejdernes Landsbank står svagt på indsats for risikostyring

Finanstilsynet jubler over politisk opbakning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også