FinansWatch

Fyret andelskasse-direktør kritiserer nye ejere

Den tidligere direktør i Københavns Andelskasse René Poulsen peger nu på, at værdierne i andelskassen blev skruet kraftigt ned forud for, at nye ejere købte sig ind, hvorefter værdierne blev skruet op igen. Det skriver Berlingske.

Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling

Tidligere direktør i Københavns Andelskasse René Poulsen påpeger nu på, at der blev skruet kraftigt på værdierne i andelskassen umiddelbart før og efter, at en ny ejerkreds tog magten tilbage i 2014. Det skriver Berlingske i dag. På andelskassens kommende generalforsamling den 13. april vil han derfor foreslå, at tidligere andelshavere skal tilbagebetales op mod 14 mio. kroner.

René Poulsen blev i marts 2014 fyret som direktør i andelskassen på grund af bestyrelsens anklager om, at han havde brudt andelskassens kreditpolitik ved udstedelsen af en række lån for over 30 mio. kroner. Risikoen ved lånene var ifølge bestyrelsen så stor, at det var nødvendigt at foretage en ekstraordinær nedskrivning på 14,2 mio. kroner i 2013-regnskabet.

Nedskrivningen var mere, end andelskassen havde råd til. På en ekstraordinær generalforsamling i maj 2014 fremlagde bestyrelsen derfor en overlevelsesmulighed bestående af, at en investergruppe anført af finansmanden Jesper Bak og med daværende bestyrelsesformand Søren Holmblad blandt medlemmerne indskød 21 mio. kroner.

René Poulsen henviser nu til, at andelskassen i regnskaberne for 2014 og første halvår 2015 har tilbageført, og dermed indtægtsført, ti mio. kroner af nedskrivningerne, hvilket andelshaverne pr. udgangen af 2013 ikke har mærket til i fuldt omfang. René Poulsen påpeger i øvrigt, at de omstridte lån aldrig har ført til noget tab, og at størrelsen på nedskrivningen netop var tilstrækkeligt til, at reglen om stemmeretsbegrænsning, der ellers havde gjort det umuligt at finde en villig investor, kunne bortfalde.

"Det var efter min mening denne mulighed, som var årsag til, at den daværende ledelse valgte at nedskrive engagementerne i den størrelsesorden. Det muliggjorde kapitaltilførslen, som jo netop var betinget af, at stemmeretsbegrænsningen blev ophævet, og som efter min mening skete på alt for gunstige vilkår for investorkredsen, som blandt andre bestod af andelskassens daværende bestyrelsesformand, Søren Holmblad, andelskassens daværende direktør, Bo Warner, og Dansk OTC (som Jesper Bak ejer, red.)," skriver René Poulsen ifølge Berlingske i sit forslag til generalforsamlingen.

Jesper Bak har ikke ønsket at kommentere over for Berlingske Business. René Poulsens forslag til generalforsamlingen med dertilhørende begrundelser er tilgængeligt på andelskassens hjemmeside.

Andelskasse udnævner fjerde direktør på et år 

Bortvist andelskasse-direktør tager bladet fra munden 

Regnskab: Udlånet falder i Københavns Andelskasse

Halvandet år efter låneforbud - nu vil andelskasse hente vækstmillioner

Andelskasse får bøde for ulovlige lån 

Mere fra FinansWatch

Arbejdsgivere kalder på flere løsninger efter politisk håndsrækning: "Situationen er generelt set helt utrolig presset"

Nok bliver det med nye regler om lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft lidt lettere for finansvirksomheder at skaffe flere hænder, men ifølge Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, er der brug for flere tiltag, hvis ikke den generelle udvikling i sektoren skal bremses. I Finansforbundet køber næstformand ikke helt ind på præmissen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs