FinansWatch

USA anklager hackere for datatyveri fra 100 millioner kunder

Israelske og amerikansk hackere har stjålet data fra 100 millioner i verdens største tyveri af kundedata i en sag, der involverer et angreb på JP Morgan Chase og den digitale valuta bitcoin.

Foto: Bebeto Matthews

Anklagemyndigheden i USA har tirsdag udvidet en sag mod to israelske mænd og en amerikaner, som anklages for at have stjålet data fra 100 millioner kunder gennem omfattende hacking.

Det vil i givet fald være det største tyveri af kundedata fra en finansiel institution i USA's historie, skriver USA's justitsministerium i en pressemeddelelse.

Israelske Gery Shalon og Ziv Orenstein samt amerikanske Joshua Samuel Aaron er genstand for efterforskningen.

Anklageskriftet har 23 punkter med påståede forbrydelser. Blandt andet skal de anklagede have hacket ni finansielle virksomheder samt medier som The Wall Street Journal.

Ifølge anklagerne kan ulovlighederne dateres tilbage til 2007, og de inkluderer at pumpe aktiekurser kunstigt op, internetkasinoer, en ulovlig børs med bitcoins og mindst 75 skuffeselskaber rundt om i verden.

En fjerde person, Anthony Murgio, står anklaget i sagen om bitcoin-børsen.

"Indbruddene mod disse virksomheder er forbløffende i omfang og størrelse," siger Preet Bharara, anklager i New York, og kalder det "hacking som en forretningsmodel", som skal finansiere et "økonomisk konglomerat".

Han siger, at ulovlighederne angiveligt har givet et udbytte på flere hundrede millioner dollar.

Shalon er leder af en virksomhed med cyberkriminelle, som opererede "gennem hundredvis af ansatte, medsammensvorne og med infrastruktur i over et halvt dusin lande", lyder det i anklageskriftet, skriver The Washington Post.

Shalon skulle have orkestreret hackingangreb mod finansielle institutioner i USA fra 2012 til midten af 2015 "herunder det største tyveri af kundedata fra en amerikansk finansiel institution i historien".

JPMorgan Chase bekræfter, at de nye anklager har relation til angrebet mod virksomheden i 2014, som betød, at 83 millioner mennesker fik hacket deres data.

Ifølge myndighederne stod Shalon og Aaron bag det angreb, hvor de brugte en computerserver i Egypten, som de havde lejet under et alias, og som Shalon ofte brugte.

Shalon og Orenstein blev anholdt i juli og er israelske statsborgere, mens Murgio er fra Florida og blev anholdt samme måned. Aaron er amerikansk statsborger, har boet i Moskva og Tel Aviv, og han er endnu ikke fanget.

De udvidede anklager beskriver Shalon som lederen i angrebene mod ni selskaber, hvor informationer fra samlet set mere end 100 millioner kunder blev stjålet.

"Hallo Nordea... Er I blevet hacket eller hvad?"

Hacker nedlagde Swedbank og krævede løsesum

Hacker beskylder Danske Bank for sikkerhedsbrud

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs