FinansWatch

Banker har droppet partistøtten

Efter nedlæggelsen af Finansrådet pengeklub til støtte for politiske partier har flere banker droppet støtten.

Foto: Polfoto

"Højrefløjen har banker og olieselskaber i ryggen. Men vi har hinanden." Sådan lyder teksten på en annonce fra Enhedslisten med Johanne Schmidt Nielsen.

Men med hensyn til bankernes støtte til højrefløjen halter annoncens påstand tilsyneladende en anelse.

FinansWatch har snakket med en række større danske finansielle virksomheder, hvoraf flere tidligere har støttet politiske partier gennem finanssektorens pengeklub "Forening til støtte af et sundt og konkurrencedygtigt erhverv."

Pengeklubben blev dog lukket tidligere i år, og dermed stoppede pengestrømmen også fra de finansielle virksomheder, der havde postet penge i foreningen.

Spar Nord har tidligere doneret i størrelsesordenen 50-100.000 kr. til foreningen, der ved sidste valg støttede Venstre, Liberal Alliance og De Konservative samt Det Radikale Venstre.

Efter nedlæggelsen af foreningen har Spar Nord dog droppet partistøtten. Det oplyser bankens pressechef Leif Simonsen.

Danske Bank, der var den største bidragsyder med et bidrag på 500.000 kr. til "Forening til støtte af et sundt og konkurrencedygtigt erhverv", har også droppet partistøtten. Det oplyste banken i sidste måned.

”Det har tidligere givet anledning til diskussion, når vi har givet støtte til fonden under Finansrådet ved tidligere valg. Vi har nu valgt, at vi ikke vil give støtte fremover," sagde Kim Larsen, underdirektør i Danske Bank med ansvar for Public Affairs, til FinansWatch i den forbindelse.

Sydbank var en anden af bidragsyderne i finanssektorens pengeklub ved sidste valg, men efter lukningen af foreningen har Aabenraa lukket for de politiske bidrag. Det bekræfter bankens presseafdeling. Banken fortalte Jyllands-Posten i forbindelse med sidste valg, at man støttede pengeklubben med "mere end 1.000 kr. Mere vil jeg ikke sige," sagde bankens vicedirektør Niels Møllegaard til avisen.

Jyske Bank bidrog ifølge bankens ordførerende direktør Anders Dam tidligere til pengeklubben "med et meget beskedent beløb," som han fortalte Jyllands-Posten ved det seneste valg. Efter lukningen af foreningen er banken i stedet gået over til at støtte enkelte politikere.

"Som følge af nedlæggelsen af Finanssektorens støtteforening yder Jyske Bank i begrænset omfang personlig økonomisk støtte til folketingsmedlemmer, der arbejder sagligt og konstruktivt for et sundt og konkurrencedygtigt erhvervsliv," oplyser Anders Dam i et skriftligt svar til FinansWatch.

Arbejdernes Landsbank har ikke tidligere været bidragsyder gennem foreningen, men har i stedet støttet Socialdemokraterne på egen hånd. Og det gør banken også i forbindelse med det kommende valg.

Det gælder både støtte til hovedpartikontoret samt de lokale socialdemokratiske foreninger, hvis de vel at mærke er kunder i banken, fortæller Gert Jonassen, der er adm. direktør i banken.

"Vi betragter det på linje med et fodboldsponsorat, hvor vi støtter FC Nordsjælland og Brøndby IF," siger Gert Jonassen til FinansWatch.

Saxo Bank, som vel har været mest i offentlighedens søgelys, når det gælder støtte til politiske partier, bidrager også i denne valgkamp til Liberal Alliance. Det oplyser bankens pressechef Cathrine Kier til FinansWatch.

"Saxo Bank støtter Liberal Alliance med valgbidrag. Derudover støtter Lars Seier Christensen enkeltkandidater fra borgerlige partier og bidraget vil fremgå klart i kandidaternes regnskaber. Lars Seier Christensen har desuden givet et personligt lån til Liberal Alliances valgkamp," siger hun.

Nordea støttede ikke politiske partier ved det seneste valg, og fortsætter den linje ved det kommende valg, oplyser pressechef Stephan Ghisler fra banken.

Det samme er tilfældet for Sparekassen Kronjylland, fortæller bankens direktør Klaus Skjødt.

"Vores kunder er et spejl af samfundet, og derfor ville det være forkert af os, at støtte bestemte partier, så vi lader helt være," siger han til FinansWatch.

Finansrådet støtter ifølge pressechef Mikael Winkler ikke politiske partier økonomisk efter lukningen af foreningen, mens foreningen af Lokale Pengeinstitutter "ikke har nogen kommentarer," som foreningens direktør Jan Kondrup oplyser overfor FinansWatch. Brancheorganisationen Forsikring & Pension oplyser, at der ikke bliver givet økonomiske bidrag til partier eller enkelte politikere.

Heller ikke Den Jyske Sparekasse har nogen kommentarer til, om banken støtter politiske partier.

Af klare nej-sigere kan nævnes Merkur Andelskasse, Topdanmark, Jutlander Bank og Handelsbanken.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere