FinansWatch

Klumme: Ny tilsynsdiamant kan give skævvridninger

Finanstilsynets nye tilsynsdiamant for pengeinstitutter kan ramme de små pengeinstitutter hårdere end de største, og det skaber en skævvridning i lovgivningen, mener Michael Camphausen, partner, ph.d. i CamphausenWalldén.

Finanstilsynet offentliggjorde i slutningen af marts sit forslag til en ændret tilsynsdiamant, og den indebærer en række afgørende ændringer i, hvordan bankerne skal opgøre deres store engagementer.

Fremover er det de 20 største udlån, som skal tælle med i tilsynsdiamantens pejlemærke for store engagementer, mens det i øjeblikket kun er de udlån, der udgør mere end 10 pct. af basiskapitalen, der tæller med. Den ændring vil ramme de små institutter langt hårdere end de store, mener Michael Camphausen, der er partner i CamphausenWalldén Advokatfirma og ph.d. i finansiel regulering.

"En sådan ny tilgang, der tager udgangspunkt i de 20 største udlån og summen heraf, vil ubetinget ramme de små institutter hårdere, idet de allerstørste udlån i disse institutter jo alt andet lige fylder mere, så at sige, i forhold til institutternes størrelse. Og også tilgangen med en mere snæver andel af institutternes kapital som målestok vil kunne ramme visse institutter hårdere end andre," skriver han i sin klumme, hvor han argumenterer for, at der er flere forskellige betænkeligheder ved forslaget, og at Finanstilsynet derfor bør overlade gennemførelsen af forslaget til Folketinget.

Han har dog også et forslag til en kompromisløsning, som ville kunne gøre forslaget mindre skævt og mere spiseligt. Læs hans forslag - og hele klummen - her.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere