FinansWatch

Direktør for presset andelskasse: Vi lader alle muligheder stå åbne

Direktør Wolmer Møller fra J.A.K. Slagelse siger, at man måske ikke har reageret hurtigt nok på de mangler, som tilsynet tidligere har påpeget. Han vil ikke udelukke en fusion som løsning.

Andelskassen J.A.K. Slagelse, der har kunder i hele Danmark og et udlån på godt 200 mio. kr., er igen i kapitalmæssige problem er.

I forbindelse med et tilsynsbesøg i efteråret 2013 kom den lille andelskasse ”under vand” rent kapitalmæssigt, men man fik hentet frisk kapital ind og ved aflæggelsen af årsregnskabet kunne man lige akkurat leve op til det individuelle solvenskrav, som bliver endelig fastsat af Finanstilsynet.

Solvenskravet fortæller noget om, hvor meget kapital tilsynet vurderer et pengeinstitut skal ligge inde med i forhold til udlånet samt øvrige risici i forretningsmodellen.

Nu er J.A.K Slagelse igen i problemer i forbindelse med et tilsynsbesøg. Denne gang er man ikke mindre end 4 procentpoint under solvensbehovet – det er yderst yderst sjældent at pengeinstitutter er så langt fra deres kapitalbehov. I forvejen adskiller J.A.K. Slagelse sig ved at solvenskravet sammenlignet med sektoren generelt har et meget højt solvensbehov.

Direktøren Wolmer Møller siger til FinansWatch, at det hele er meget nyt for ledelsen og nu vil man tage arbejdshandskerne på og drøfte det med bestyrelsen.

Måske ikke hurtigt nok

Men hvor langt er I med jeres genopretningsplan?

”Det er som sagt helt nyt det her, så vi skal i gang med det nu,” siger han.

Burde I ikke have taget hånd om de her ting tidligere, det er jo ikke første gang, at tilsynet er ude med riven i forhold til jeres procedurer samt risikoen ved jeres forretningsmodel?

”Det kan man måske godt sige, men det kan jeg ikke rigtig udtale mig om. Jeg synes jo også, at vi har taget fat i det, men måske ikke hurtigt nok. Vi tager fat i det med genopretningsplanen med det samme,” siger direktøren.

Hvor hurtigt kan I få den på plads?

”Det kan jeg ikke udtale mig om.”

Kan I bevare selvstændigheden her, eller vil I overveje at finde en løsning gennem en fusion med en konkurrent?

”Vi lader ikke nogen steder ude af betragtning i det her arbejde. Men vi foretrækker at forblive selvstændige.”

Jeres kapitalbase består af en meget stor del af ansvarlig kapital, burde I ikke tidligere have fundet kapital, som er mere robust?

”Tingene så anderledes ud dengang vi hentede den slags kapital. Det skal man huske på,” siger direktøren til FinansWatch.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs