FinansWatch

Fælleskassen: Derfor går vi ind i crowdfunding

For første gang har et pengeinstitut valgt at udlåne penge igennem crowdfunding. Det giver mulighed for at nå ud til andre kundetyper, og det udelukker ikke at lave sin egen kreditvurdering, fortæller direktør Thorleif Skjødt.

I januar blev der sat ny danmarksrekord, da virksomheden BakkeNielsen Holding opnåede et crowdfundet lån på 1,9 mio. kr. igennem crowdlendingplatformen Lendino. Ud over det rekordstore beløb, skiller denne begivenhed sig ud, da et pengeinstitut for første gang valgte at bidrage til lånet

Fælleskassen skød nemlig 783.000 kr. i puljen, og det er første gang, at Fælleskassen engagerer sig i crowdfunding:

”Crowdfunding er i vores verden, det samme som andelsbevægelserne startede med. Man kan sige to ting: Vi synes det er et rigtig godt projekt, og det vil vi gerne være med til at belåne, og så er det en mulighed for at få nogle nye kunder og andelshavere”, fortæller direktør i Fælleskassen Thorleif Skjødt.

Fælleskassen bryder dermed den modsætning, der har været mellem det traditionelle lånemarked og alternative lånemarkeder som crowdfunding.

Dansk crowdfunding-platform sætter lånerekord

Andelskassen laver sin egen kreditvurdering

Indtil nu har de etablerede pengeinstitutter været tilbageholdne med at gå ind på det alternative lånemarked, men Thorleif Skjødt ser ikke nogle særlige risici ved denne form for udlån:

”Vi laver en komplet kreditvurdering af kunden. Fuldstændig som hvis vi selv lavede et lån til dem. Via Lendino får vi samtlige oplysninger, så vi er sikre på, at de penge vi låner ud, er til et fornuftigt formål, og at de er kreditvurderet i forhold til vores kreditpolitik.”

Fælleskassen har derudover ret til at få økonomiske oplysninger fra låneren hvert år.

Crowdfunding adskiller sig kun på ét enkelt punkt i forhold til et almindeligt udlån, ifølge Fælleskassen. Ved crowdfunding er det nemlig crowdlendingplatformen Lendino, der sætter prisen på renten.

”Vi siger ikke bare nej p.g.a. en branchekode”

Flere crowdfundings i fremtiden

Fælleskassen har taget første skridt ind på crowdfundingmarkedet og er, ifølge Thorleif Skjødt, klar til nye investeringer, hvis de rigtige projekter dukker op:

”Det første vi kigger på er, om det er nogle, der idelogisk hænger sammen med Fælleskassen. Altså de ting vi står for. Har det noget med grønne tiltag at gøre, så kigger vi nærmere. Er det noget socialt, så vil vi gerne være med. Derefter går vi ind og kreditvurderer. Men vi går først ud og kigger på, om det er et projekt. vi synes er fornuftigt," siger Thorleif Skjødt til FinansWatch.

Fælleskassen hører hjemme på Frederksberg, har et udlån på 250 mio. kr. og lavede i 2013 en bundlinje på godt 2 mio. kr.

 

Andelskasse udnævner fjerde direktør på et år

Forsiden lige nu

Uro i TDC-ejers bagland over udbyttesag

Det er dybt alvorligt, at australske Macquarie er involveret i udbytteskattesagen. Sådan lyder det fra et bestyrelsesmedlem i pensionskassen PKA, der købte TDC sammen med den australske investeringsbank i starten af året. Macquarie havde sandsynligvis været udelukket som samarbejdspartner i dag, siger han.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere