FinansWatch

EU-trussel om opsplitning af kæmpebanker spøger stadig

Det omstridte forslag om at skille de største europæiske bankers risikable handelsaktiviteter fra den almindelige bankdrift er tilsyneladende ikke lagt i graven endnu.

Forslaget er i hvert fald ikke med på EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermanns', såkaldte "dødsliste" over lovforslag, der ikke længere er grund til at spilde tid på, fordi der alligevel ikke er udsigt til, at man kan nå til enighed om detaljerne.

Listen, som Ritzau er i besiddelse af, er vedhæftet som bilag til kommissionens arbejdsprogram, som Timmermans onsdag i næste uge formelt præsenterer for EU-Parlamentet.

I sidste uge antydede den britiske EU-kommissær Jonathan Hill, der har overtaget ansvaret for finansielle tjenesteydelser, ellers ifølge AFP i et brev til Timmermans, at forslaget burde skrottes, hvis det ikke kan vinde tilstrækkelig opbakning.

Forslaget om at adskille bankernes handelsaktiviteter fra den almindelige bankdrift, hvis handelsaktiviteterne er over en vis størrelse, blev fremsat af Hills forgænger, franskmanden Michel Barnier, og bunder i et ønske om at undgå en ny finanskrise.

Men forslaget har ifølge AFP mødt modstand fra både Tyskland, Frankrig og Storbritannien, og også Danmark arbejder imod en tvangsmæssig opsplitning af de største banker.

Det fortalte erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i sin tale til Finansrådets årsmøde mandag i sidste uge.

"Det kan da være en fristende tanke at jage en kile ned mellem bankernes handelsafdelinger og den almindelige bankdrift. Det skal jeg være den første til at indrømme. Men jeg er ikke den store tilhænger af Kommissionens forslag," sagde Sass.

Men ministeren mener, at en lang række ændringer allerede har sikret, at finanssektoren er mere stabil end før 2008, og dermed er der efter hans opfattelse ikke det samme behov for at opsplitte de store banker.

"Målet må være at mindske risikoen for, at det igen går galt i banksektoren - ikke af princip at regulere bankernes størrelse," sagde Sass Larsen i sin tale til Finansrådets årsmøde.

Langt hovedparten af de 80 forslag på Timmermans liste, der i Bruxelles på forhånd er blevet dømt "the kill list," er lovforslag, der af den ene eller anden grund skønnes at være blevet overflødige eller overhalet af begivenhederne eller anden lovgivning.

Det drejer sig blandt andet om et forslag om større gennemsigtighed for priser på medicin, et om fælles principper for turisme i EU, et om visse former for skat på personbiler og et andet om toldsatser på alkohol.

 

/ritzau/FINANS

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs