FinansWatch

Graven: Ingen banker har problemer på grund af os

Det er træls, men alternativet var værre, og ingen banker er kommet i problemer, fordi FIH i stor stil har tvunget eller presset ejendomsudviklere til at sælge ud med tab, lyder det fra Bjarne Graven.

Den 17 mia. kr. store balance i FIH Property Finance er på bare to år nedbragt med knap 11 mia. kr. til 6,2 mia. kr.- det er en nedbringelse af udlån, der svarer til at man afviklede hele lånebogen i Sparekassen Sjælland inklusive den nyligt overtagne Sparekassen Faaborg.

Alligevel mener afgående direktør Bjarne Graven Larsen ikke, at det kunne have været anderledes, og han mener ikke, at FIH havde et særligt ansvar for at gennemføre afviklingen af de problematiske ejendomslån langsomt.

"Der var hovedsageligt to begrundelser for aftalen. Den ene var at Finansiel Stabilitet ikke ville blive dårligere stillet, og det andet var, at hvis vi ikke på det tidspunkt havde fået hjælp, så havde vi været nødt til at reducere vores udlån til de små og mellemstore virksomheder. Det med at beskytte andre banker med andenprioritet i lånene, det fyldte altså ikke så meget. Og jeg tror ikke, der er nogen danske banker, der er kommet i økonomiske problemer som følge af de her 1. prioritetspanter, vi har solgt," siger Bjarne Graven Larsen til FinansWatch.

Sælger dem selv

Han forklarer, at den store afvikling er sket delvist via tvang for de kunder, som ikke længere har råd til at betale renter på deres lån, og delvist via et prismæssigt pres på de ellers overlevende kunder.

"Som vi har sagt mange gange før, har det været utrolig vigtigt, at vi har haft 1. prioritetspant i mange af ejendomssagerne. Mange af de store koncerner er kommet i problemer i finanskrisen, og selvom de langt hen ad vejen har været i stand til at honorere deres forpligtelser, så er de kommet til den konklusion, at det er bedst at sælge, fordi de ikke vil betale de høje renter, og så sælger de dem selv. Det andet er så dem, hvor de ikke betaler renter, så beder vi dem om at få solgt ejendommen," siger Bjarne Graven Larsen.

Han forklarer, at på den måde har det været lettere at afvikle porteføljen, fordi ejendomme alt andet lige altid kan sælges - også selvom prisen ikke er helt i top.

"Der er det noget andet med en erhvervsvirksomhed. Der kan man ikke bare sælge, for der skal være en god drift før nogen er interesserede," siger FIH-direktøren til FinansWatch.

 

Graven: Det har ligget i kortene længe

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs