FinansWatch

Forsker: Bankerne tager overpris for lån

Særligt kunder i en bestemt type af banker må bøde, viser ny rapport.

Foto: Colourbox

Danskerne betaler alt for meget for et lån i banken.

Det er konklusionen på en rapport, hvor man har gennemgået de danske bankers indtjeningsstruktur, skriver Berlingske.

Rapporten er blevet offentliggjort i tidsskriftet Finans/Invest og er blevet udarbejdet af lektor ved Aarhus Universitet Johannes Raaballe og to studerende.

Den viser, at bankerne har skruet op for udlånsmarginalerne og derved indkasserer høje fortjenester på både private kunder og erhvervsdrivende.

Dyrest i småbanker

Og det er nedslående, lyder det fra lektoren. - Vi kan ikke dele den gryende optimisme med hensyn til banksektoren, som nogle har givet udtryk for. For høje udlånsrenter, for lav rentabilitet, for høje omkostninger og direkte tab på indlånene i banksektoren er problemer, der desværre er tunge at løse, og som har betydelig negativ indvirkning på samfundsøkonomien, siger Johannes Raaballe til Berlingske.

Udlånsrenterne er ifølge rapporten generelt to procentpoint for høje i forhold til en situation med perfekt, fri konkurrence. Det ser endnu værre ud i de mindre banker, hvor kunderne betaler helt op mod 4,2 procentpoint for høje udlånsrenter.

De høje renter er en konsekvens af en svag konkurrence blandt bankerne, og at bankerne i dag har svært ved at tjene penge på de traditionelle kerneområder.

Indtjeningen på udlån for bankerne er ifølge rapporten steget til 82 procent af den samlede indtjening mod kun 35 procent inden finanskrisen.

Skruet for højt op

Professor ved CBS Jesper Rangvid, der er ekspert i økonomi og den finansielle sektor, bakker overordnet op om rapportens konklusioner.

"Stort set alle økonomer er enige om, at udlånsmarginalerne før krisen var på et uhensigtsmæssigt lavt niveau. Det er derfor godt, at man har sat dem op, men spørgsmålet er, om man måske har skruet niveauet for højt op, siger han til Berlingske. Skal situationen ændre sig, må private stille større krav til bankerne, når der skal tages et lån," mener Rangvid.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs