FinansWatch

Vestjysk: For tidligt at sige, at vi er reddet

Vestjysk Bank kommer ud af første halvår med et overskud på 70 mio. kr. Alene den sætning vidner om, at der er sket en del i den Lemvig-baserede bank, der ad flere omgange har været tæt på dødsdømt.

I foråret fik banken et påbud af Finanstilsynet om at komme med en genopretningsplan, da solvensen var på et kritisk lavt niveau. Den genopretningsplan er nu klar sammen med halvårsregnskabet, og bankens konstituerede administrerende direktør, Michael N. Petersen, lyder helt glad, da Ritzau Finans taler med ham kort efter regnskabsaflæggelsen.

"Jeg er rigtig godt tilfreds med udviklingen. Det er et skridt i den rigtige retning," lyder det fra direktøren.

"Overskuddet er ikke stort nok, men udviklingen ser absolut god ud, så det er en tilfreds direktør, det kan du godt skrive," siger Michael N. Petersen.

Farlige ord

Banken tager nedskrivninger på 200 mio. kr. i første halvår, hvilket bringer nedskrivningsprocenten op på 0,9 pct., et niveau der ifølge direktøren fortsat er højt. Men til gengæld glæder han sig over, at der ikke har været de store overraskelser blandt nedskrivningerne i første halvår.

Er I ved at være igennem oprydningen nu?

"Det er så farligt at bruge det ord, men vi er komfortable ved de nedskrivninger, vi har. Det er vi virkelig. Det her er dem, vi kender, som af flere forskellige årsager skal have mere likviditet eller andet, der gør, at nedskrivningerne stiger," forklarer direktøren.

Sammen med halvårsregnskabet har banken også præsenteret den genopretningsplan, som Finanstilsynet har krævet. Den sikrer banken nye lån og betyder, at den kan omlægge hybrid kapital. Hvem långiverne er, vil Michael N. Petersen ikke oplyse, men han understreger, at de 100 mio. i solvensmæssig overdækning, som banken får med den nye plan, ikke er nok for en bank af Vestjysk Banks størrelse.

"Billedligt talt stod vi med næsen lige over vandskorpen, hvor vi opfyldte lovkravene, men var under vores individuelle solvensbehov. Nu står vi med halsen over vandet," siger han.

Er I reddet nu?

"Nej, det er for tidligt at sige. Vi skal helskindet igennem vores helårsregnskab, og vi skal have hævet vore solvensoverdækning markant, inden vi vil afblæse det hele. Men der er mange eksperter, der har dømt os døde, men rygterne om vores død er stærkt overdrevet."

Har kæmpe berettigelse

For at øge solvensoverdækningen vil banken blandt andet sælge ud af sektoraktier, som det for eksempel er sket med frasalget af Nets, og fortsætte med at mindske sine udlån. Men det betyder ikke, at banken melder sig ud af konkurrencen om at tilbyde attraktive vilkår til gode kunder, understreger Michael N. Petersen.

"Vi er absolut med. Et er, at vi gerne vil have reduceret vores udlån i forhold til de noget risikofyldte engagementer, som har kostet os mange nedskrivninger, hvor vi især på ejendomsudlån har været uden for vores eget markedsområde og hente store lån. Det gør vi ikke fremover, og derfor vil vores udlån falde," forklarer han.

"Samtidig synes jeg, at vi har en kæmpe berettigelse i at være herovre i Vestjylland, hvor vi i det daglige oplever total opbakning fra vores kunder. Vi kan ikke se, at vi har den kæmpe kundeafgang, som nogle har sagt, vi må have," tilføjer direktøren.

Staten ejer 81,5 pct. af Vestjysk Bank, dels direkte og dels gennem Finansiel Stabilitet.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs