FinansWatch

Banknordik mærker igen konkurrence på sin hjemmebane

Det er ikke fordi, Banknordik har haft det for let. Så langt vil den færøsk-baserede banks direktør, Janus Petersen, trods alt ikke gå. Men at konkurrencen på hjemmebanen på de nordatlantiske øer har været til at overskue efter finanskrisen, vil han godt medgive.

Foto: Banknordik

Efter at konkurrenten Eik Bank knækkede halsen på det danske marked og bankens færøske aktiviteter blev overtaget af et på øerne hjemhørende forsikringsselskab, har Banknordik nemlig været stort set eneste bank på øerne.

Nu har Eik Bank imidlertid igen fundet fodfæste, og det seneste år har Banknordik mærket massiv konkurrence om privatkunderne. Og det har sat bankens nettorenteindtægter under pres, fremgår det af regnskabet for andet kvartal, der er offentliggjort torsdag morgen.

Nettorenteindtægterne er faldet til 125,5 mio. kr. i andet kvartal fra 132,9 mio. kr. i første kvartal og 151,1 mio. kr. i andet kvartal sidste år. Og forklaringen skal ifølge direktør Janus Petersen altså primært findes på det færøske marked.

"Rentemarginalen på privatkunder har bevæget sig nedad. Man kan så spørge sig selv, om den var for høj i forvejen. Det kan godt være, at den har været det, og den er kommet ned på et mere normalt niveau," konstaterer Janus Petersen over for Ritzau Finans.

Rentemarginal under pres

Det lyder næsten som om I har haft det for let?

"Nej, det vil jeg ikke sige. Det har været en svær periode for banker i det hele taget, og vi har været igennem den samme udvikling på Færøerne, som andre banker har. Vi har haft en periode med mindre konkurrence, og rentemarginalen har også været højere i den periode, end den var forud for finanskrisen," siger Janus Petersen.

"Måske kan man sige, at nu er finanskrisen slut, og dermed kommer tabene ned på normale niveauer, og dermed også rentemarginalen. Det er en rimelig normal udvikling," vurderer bankdirektøren.

Men direktøren erkender, at Banknordik nærmest har haft det færøske marked for sig selv i et stykke tid.

"Ja, det kan man godt sige. Nu er der så fuld gang i konkurrencen. Men jeg forventer heller ikke, at der sker yderligere på den front. Det har fået rentemarginalen ned, og den er stadig lidt under pres," siger Janus Petersen.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs