FinansWatch

Danske, Jyske og Nykredit får smæk for risikovurderinger

De tre storbanker har fået forbud mod at bruge deres nuværende risikomodeller for privatkunder med kassekreditter. Der er ikke belæg for at bruge de lempelige risikoberegninger, mener tilsynet.

Danske Bank, Jyske Bank og Nykredit har i lighed med Lån & Spar Bank fået forbud mod at bruge deres nuværende risikomodeller, for privatkunder med kassekreditter og kreditkort.

Danske: Vi har læst reglerne anderledes end tilsynet 

Bankernes modeller har tilsagt, at der er lavere risiko på denne type kunder end andre, men den holder ikke, mener tilsynet.

"Finanstilsynet vurderer, at Nykredit Realkredit koncernens egne tal ikke tilstrækkeligt sikkert sandsynliggør, at tabene for QRRE (kunder med kreditkort og kassekreditter, red.) varierer mindre end for øvrige lån til privatkunder. Finanstilsynet har derfor givet instituttet påbud om ikke længere at anvende den særlige risikovægtning for QRRE," skriver tilsynet til Nykredit og fortsætter:

"Finanstilsynet har endvidere foretaget beregninger for sektoren samlet set. Beregningerne viser, at tabene ikke varierer mindre for QRRE end for øvrige lån til privatpersoner."

Ordlyden for alle fire institutter er ens, men hvor Jyske Bank med ophørelsen af modellen får sænket sin solvens fra 16,2 til 16,0 og sit solvensbehov fra 10 til 9,9 pct. så bibeholder både Danske Bank og Nykredit deres nuværende solvens.

Lån & Spar: Friværdien er næsten den samme

Lån & Spar får påbud for lempelige risikovurderinger

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs