FinansWatch

Finanstilsynet vil granske nyudlån

Som noget nyt vil Finanstilsynet nu undersøge kvaliteten af bankernes seneste udlån for at se, om bankerne øger risikoen.

Bankerne er nu så sultne efter nye udlån, at de sænkerne priserne og tager højere risici, vurderer Finanstilsynet, der finder udviklingen bekymrende. Til efteråret igangsættes en større stikprøveundersøgelse af bankernes kreditgivning, efter en analyse i foråret viste, at bankerne har øget konkurrencen om udlån. Det er en konsekvens af kombinationen af manglende lånelyst blandt erhvervslivet og privatkunder, samt at bankerne har fået mere kapital og kan finansiere sig billigere. Det skriver Børsen.

Finanstilsynet vil rette opmærksomheden mod nybevilgede lån og især vil kigge på småbanker, hvor mange siden finanskrisens start har kæmpet med alt for risikobetonede lån til ejendomme og landbruget.

"Det var jo der, det gik galt før krisen. Nogle banker blev for ukritiske og gav for lempelige vilkår og for lave priser. Nu har vi haft rigtig meget fokus på at gennemgå hele bestanden af kreditter, og det har været succesfuldt i forhold til at få ryddet op. Men jeg tror ikke, at den tilgang er helt så god, hvis man vil forebygge. Der er det bedre at fokusere mere på det, der bliver bevilget," siger Ulrik Nørgaard, der er direktør i Finanstilsynet, til Børsen.

Hos Lokale Pengeinstitutter hilser direktør Ian Kondrup Finanstilsynets fokus på nybevilgede lån velkommen, men advarer mod et alt for stramt tilsynsfokus, der kan skræmme bankerne fra at låne ud til små- og mellemstore virksomheder. Denne bekymring deler Dansk Byggeri, der ikke ser tegn på, at lånekravene generelt er blevet lempet og oplever, at mange medlemmer stadig har problemer med at få lån.


/ritzau/FINANS

Mere fra FinansWatch

Alka tidoblede sit salg på Black Friday

I fredags på den store handelsdag Black Friday lykkedes det Alka at tidoble sit salg. Det skyldtes en godbid til de kunder, som tegnede nye forsikringer hos selskabet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs