FinansWatch

Danske Capital: Spansk svindelsag er meget bedrøvelig

Der er ikke så meget at gøre, når en investering viser sig at bygge på varm luft og regnskabsfusk. Det må Danske Banks investeringsarm, Danske Capital, og en række andre store banker og investeringsfirmaer sande, efter at spanske Let's Gowex i weekenden erkendte flere års snyd med regnskaberne.

Endnu er der ikke fuldt overblik over situationen, men selskabets topchef Jenaro García Martin er trådt tilbage efter at have taget ansvar for det omfattende fuskeri, der har varet mindst fire år. Samtidig har selskabet, som laver wifi-netværk, søgt om frivillig konkurs.

Let's Gowex-aktien nåede at falde fra 20 euro til 7,92 euro på to dage sidste uge, inden den blev suspenderet, og kan reelt være meget mindre værd. Derfor har Danske Capital måttet bide i det sure æble og nedskrive værdien af sine 140.000 aktier til nul. Før at svindelen blev opdaget, udgjorde de ellers over 20 mio. kr., eller knap 3 pct. af værdierne i fonden Europe Absolute ifølge data fra Bloomberg.

"Det er en meget bedrøvelig sag. Umiddelbart reagerede vi ved at tro, at det ikke var rigtigt. Det er svært at se, hvad selskabet og direktøren har fået ud af det - han har aldrig solgt aktier eller lignende. Der mangler et motiv, tænkte vi. Men så blev aktien suspenderet, og det er gået hak i hak siden," fortæller Jens Wiberg Larsson, chefporteføljemanager i Danske Capital, til Ritzau Finans.

Danske Capital købte sine aktier i Let's Gowex i første kvartal af 2013, hvor kursen lå på et niveau omkring 3-4 euro, og troede ud fra de offentlige regnskaber og egen research, at der var tale om et lovende selskab.

"Vi har fulgt selskabet i mange år. Min kollega har været i Madrid og besøgt selskabet, og vi har set dem i København og London og haft flere andre møder. Tallene så også rigtigt fornuftige ud, samtidig med, at vi kunne se, at det her wifi-område rykker meget hurtigt. De har taget et hav af kunder ind og etableret partnerskaber med Cisco og andre store, så tingene som sådan så fint nok ud," fortæller Jens Wiberg Larsson.

Desuden tror Danske på en fin fremtid for offentlige wifi-netværk, som det blandt andet kendes i København fra busser og S-tog. Derfor kom det som noget af et chok, da det amerikanske analyse- og shortsellingfirma Gotham City Research mente at kunne påvise, at Let's Gowex' indtægter byggede på løgn, og aktien begyndte at styrtdykke under voldsom handel.

Jens Wiberg Larsson mener dog ikke, at Danske Capital eller de andre investorer burde have kunnet se igennem tallene.

"Det er jo desværre noget, vi er udsat for som investorer. Når sådan noget sker, er vi virkelig på den. Vi bliver nødt til at tro på de tal, der er revideret af revisorerne, og det, som bliver fremlagt officielt via børsen. Det gælder alle, der investerer, lige fra private til professionelle. Lige nøjagtig med svindel og snyd, der er vi lidt på herrens mark. Det ville kræve nogle helt andre ressourcer, hvis vi skulle dykke ned i det, desværre," siger chefporteføljemanageren.

Også JPMorgan, Banco Santander, Blackrock og Allianz er blandt de andre større institutionelle investorer med penge i klemme, og ifølge Jens Wiberg Larsson kigger Danske Capital sammen med andre storinvestorer på, om de kan gå rettens vej for at få penge ud af det kommende konkursbo.

"Vi har ikke kunnet få oplysninger ud om, hvordan det helt præcis står til nu. Ifølge regnskabet skulle selskabet have lige under 50 mio. euro i kontanter, men de snakker om, at selskabet er insolvent - det hænger jo slet ikke sammen. Så vi ved ikke noget som helst. I øjeblikket afventer vi mere information," lyder det fra direktøren.

Jenaro García Martin har undskyldt for sagen både over for sin bestyrelse og offentligt via Twitter og erklæret, at han er klar til at samarbejde med myndighederne og tage konsekvenserne af sine handlinger.

/ritzau/FINANS

 

 

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs