FinansWatch

Her er tilsynets ny bestyrelse

Finanstilsynet har fået sin bestyrelse, som skal erstatte Det Finansielle Råd. Her er medlemmerne.

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen har i dag, tirsdag, udpeget Finanstilsynets ny bestyrelse.

Den nye bestyrelse afløser Det Finansielle Råd. Det vil sige, at de skal tage stilling til bl.a. principielle afgørelser og politianmeldelser. Mest afgørende er dog, at bestyrelsen også skal ”godkende tilsynsvirksomhedens tilrettelæggelse” og ”fastlægge de strategiske mål for tilsynsvirksomheden”, samt godkende Finanstilsynets regler i form af bekendtgørelser, cirkulærer og vejledninger.

Dermed kan de nye bestyrelsesmedlemmer blive nogle af de mest magtfulde i den danske finansielle sektor. Bestyrelsen blev besluttet ved det politiske forlig om systemisk vigtige finansielle koncerner - SIFI'erne - i oktober sidste år., som skal træde i stedet for Det Finansielle Råd, og også fremover .

Formand for bestyrelsen bliver professor i formueret ved Københavns Universitet, dr. jur. Mads Bryde Andersen.

Juridisk blæksprutte bliver formand for Finanstilsynet

Ifølge lov om finansiel virksomhed skal bestyrelsen bestå af syv medlemmer, der alle skal udnævnes af ministeren, samt en observatør fra erhvervs- og vækstministeriet. Det er også ministeren, der bestemmer, hvem der skal være formand og næstformand. Medlemmerne vælges for to år af gangen men kan principielt sidde så længe, den ansvarlige minister vil genudnævne dem.

Det fremgår også af loven, at tre medlemmer skal have juridisk, økonomisk og finansiel sagkundskab. To medlemmer skal have ledelsesmæssig baggrund fra den finansielle sektor. Et medlem skal have ledelsesmæssig baggrund fra det øvrige erhvervsliv, og et medlem skal komme fra Nationalbanken.

Akademisk sværvægter

Blandt de øvrige medlemmer er professor, ph.d. David Lando fra Institut for Finansiering på CBS, Copenhagen Business School. David Lando er uddannet cand. scient. oecon. og har en ph.d. grad fra Cornell University. Han regnes for en international kapacitet på en række områder, men har især gjort sig bemærket med forskning i modellering af kreditrisici. og prissætning af finansielle kreditderivater Han har blandt andet været medlem af kreditvurderingsbureauet Moody's akademiske forskningsudvalg.

Også Jakob Brogaard er blevet udnævnt til bestyrelsen. Han var ansat i Danske Bank i 43 år, og var fra 1996 til 2007 viceadministrerende direktør under Peter Straarup. I Danske Bank var han især kendt for at opbygge en stærk og meget centraliseret kreditafdeling. Han blev siden næstformand for DONG Energy, og er i dag bestyrelsesformand for Finansiel Stabilitet, og bestyrelsesmedlem i den netop børsnoterede virksomhed OW Bunker.

En anden sværvægter fra den finansielle verden er Jan Hoffmann, der for et par måneder siden gik på pension som adm. direktør for Topdanmark Liv, som han var ansat i stort set hele sin karriere.

Ledig bestyrelsespost

Som repræsentant for det øvrige erhvervsliv er valgt Lise Kaae, der er økonomidirektør i tøjkoncernen Bestseller, mens Nationalbankens repræsentant, som ventet, blev vicedirektør Jens Lundager, og erhvervs- og vækstministeriets observatør blev finansdirektør Christian Ølgaard.

Der mangler dog at blive udpeget et enkelt medlem:

"Herudover udestår et medlem til bestyrelsen. Der er fundet en kandidat med international finansiel ekspertise. Det sidste medlem vil dog tidligst kunne udpeges til august," oplyser erhvervs- og vækstministeriet.

Ifølge FinansWatch' oplysninger kigger Henrik Sass Larsen efter en udenlandsk kandidat til den ledige bestyrelsesstol.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs