FinansWatch

Dansk erhvervsliv låner igen - men ikke i banken

En ny kreditanalyse fra Erhvervs- og Vækstministeriet viser, at erhvervslivet er ved at få lånelysten igen. Men det er realkreditlån, der vælges til, mens bankerne vælges fra.

Dansk erhvervsliv er så småt ved at få optimismen igen, og deres samlede lån og kreditter er steget med 34 mia. kr. svarende til 1,9 pct. fra februar 2013 til februar 2014. Det viser Erhvervs- og Vækstministeriets seneste kreditanalyse.

Men ser man på, hvor virksomhederne låner deres penge, så er det ikke i banken. Her er udlånet faldet med 3,5 pct. i de 12 måneder svarende til godt 13 mia. kr., mens realkreditinstitutternes udlån er steget med 5 pct. svarende til 48 mia. kr. Samtidig er der udstedt for ca 1 mia. kr. mindre i erhvervsobligationer end året før.

Selvom udlånet er steget generelt, er det dog stadig svært for særligt de mindre virksomheder at få kredit, skriver ministeriet i analysen.

Det skyldes blandt andet, at bankerne er begyndt at stille skrappere krav til egenkapital og soliditet.

"En opgørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet viser, at mindre virksomheder generelt betaler en højere gennemsnitlig rente på deres gæld end mellemstore og store virksomheder. Opgørelsen viser samtidig, at denne rente er væsentligt højere for mindre virksomheder med lav soliditet end for virksomheder med højere soliditet," skriver ministeriet og fortsætter:

"Nationalbanken har tidligere fundet, at finanskrisen har fået pengeinstitutterne til at lægge betydeligt større vægt på soliditet og nøgletal i de virksomheder, der søger om lån. Dette forhold medvirker formentlig fortsat til, at mindre virksomheder oplever en sværere finansieringssituation end større virksomheder."

Brug for flere lån

Derfor fastholder erhvervsminister Henrik Sass Larsen også de initiativer i regeringens vækstpakke, der netop skal skaffe kapital til særligt de mindre virksomheder.

"Derfor har regeringen taget en række initiativer, der skal hjælpe de virksomheder, der har svært ved at finde finansiering i bankerne. Senest med vækstudspillet fra maj i år, hvor vi lancerede en række initiativer, der styrker små- og mellemstore virksomheders adgang til risikovillig låne- og egenkapital," skriver ministeren i en meddelelse.

Ser man på bankernes renter på nyudlån til erhverv, står det også klart, at det er langt billigere for de store virksomheder at låne pnge.

Hvor mindre udlån op til 7,5 mio. kr. i snit koster  5,5 pct. i årlig rente, så koster de store lån over 7,5 mio. kr. gennemsnitligt 2,9 pct. i årlig rente.

Mindre virksomheder er mindre robuste

Igen lader forklaringen til at være virksomhedernes soliditet, hvor særligt de små virksomheder er udfordrede. Et forhold som Nordeas topchef Christian Clausen adresserede i sidste uge: Nordea skærper krav til småkunder

De store virksomheders soliditet er generelt markant bedre end de små virksomheders, viser analysen, men sammenhængen mellem rente og robusthed hænger kun sammen op til et vist punkt.

"Generelt er der en negativ sammenhæng mellem soliditet og beregnet renteniveau. Jo lavere soliditet, jo højere renteniveau. Dette gælder overordnet for både mikro, små og mellemstore virksomheder. Eneste undtagelse er store virksomheder, hvor der ikke umiddelbart ses et faldende renteniveau i takt medstigende soliditet," skriver ministeriet i sin analyse.

 

 

 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs