FinansWatch

Rohde i hård kritik af bankernes polstring

Banker kører så tæt på minimumsgrænsen som overhovedet muligt, når det gælder polstring med egenkapital. Det er en uskik, og fører kun til flere politiske indgreb, lyder det fra Nationalbankdirektør Lars Rohde

Foto: Nationalbanken

Når bankerne finansierer deres aktiviteter med lånte penge frem for egenkapital, så skaber det uvægerligt et politisk pres for mere regulering. Derfor bør bankdirektørerne i stedet kigge grundigt i spejlet og spørge sig selv, om det ikke er på tide t skrue ned for gearingen og op for egenkapitalen. Sådan lyder kritikken fra nationalbankdirektør Lars Rohde i en ny meddelelse.

"Set fra en samfundsmæssig synsvinkel er det min klare opfattelse, at det ville være bedre, hvis bankerne fokuserede lidt mere på deres indtægter og omkostninger, og lidt mindre på hvor lav en egenkapital de kan nøjes med", udtaler Lars Rohde i en meddelelse og fortsætter:

"Hvis der var mere egenkapital, ville der også helt naturligt komme mindre politisk fokus på at indføre stadig mere detaljeret regulering af bankerne."

Regulering jeres egen skyld

Bankerne er altså selv ude om, den intense regulering, man ser i øjeblikket.

"Hvis bankerne altid går så tæt på grænsen som muligt, så kommer der uundgåeligt et stort fokus på, hvordan grænsen defineres: Hvilke krav skal der stilles til forskellige kapitalinstrumenter, for at de må medregnes i kapital-grundlaget? Hvor lave må risikovægtene på eksponeringerne være? Skal der indføres en bindende gearingsratio som bagstopper for risikovægtene?" skriver Lars Rohde.

En sammenligning af selskaberne i C20 viser, at bankerne i form af Jyske Bank, Nordea og Danske Bank ligger med suverænt mindst egenkapital, når det gælder omfanget af virksomhedens aktiver. Danske Bank og Nordea ligger i bund med ca 4 pct. mens Pandora ligger i top med ca. 67 pct. af aktiverne finansieret med egenkapital.

Lars Rohde skriver, at det i hans optik er en misforståelse, at en højere andel af egenkapital vil medføre større krav fra investorerne.

"Det er efter min opfattelse en udbredt misforståelse, at aktionærerne kræver, at banker skal være højt gearede",skriver han og fortsætter:

"Jo større en andel af aktiverne, der finansieres med egenkapital, jo lavere krav må man forvente, at markedet stiller til afkastet."

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Alm. Brand gennemfører emission i dag

Fortegningsemissionen af nye aktier udstedt af Alm Brand for at finansiere købet af den danske del af forsikringsselskabet Codan bliver i dag gennemført.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs