FinansWatch

Fortsat svagt afkast på bankernes egenkapital

Selvom om bankerne sidste år nedbragte de samlede udlånstab med mere end 11 mia. kr., svarende til knap en halvering til ca. 12,5 mia. kr., kniber det fortsat med at skabe et fornuftigt afkast på den investerede kapital.

Det skriver Økonomisk Ugebrev, hvis gennemgang af de 31 største bankers regnskaber viser, at kun fem banker præsterede et afkast på egenkapitalen, som var otte procent eller højere.

Indtjeningsmønsteret i ganske mange banker er meget spinkelt, vurderer ugebrevet, der kun fremhæver et par håndfulde banker, der præsterer en solid forretning af egenkapitalen. Det drejer sig blandt andet om Ringkøbing Landbobank, Grønlandsbanken, Lollands Bank, Nordfyns Bank og Lån & Spar Bank.

- Flere af disse banker er begunstiget af at have haft en moderat risikoprofil op til og under finanskrisen samtidig med, at de aktuelt har en stærk indtjening blandt andet på grund af en relativ høj beregnet rentemarginal.

Stor forskel på rentemarginal

Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser også, at der er stor forskel på bankernes beregnede rentemarginal.

Målt på det ligger blandt andet Danske Andelskassers Bank og Diba Bank helt i top med en beregnet rentemarginal over ti procent. I den dyre ende ligger også Grønlandsbanken, Møns Bank, Sparekassen Kronjylland, Arbejdernes Landsbank og Kreditbanken.

- Overraskende ligger den ekstremt lønsomme Ringkøbing Landbobank i den billige ende af skalaen med en beregnet rentemarginal på ca. fem procent, sammen med Sparekassen Faaborg og Jyske Bank. Det samme er tilfældet for Skjern Bank, og ikke overraskende for Danske Bank og FIH Erhvervsbank, som har en meget stor andel placeret i erhvervsudlån, oplyser ugebrevet.

Ugebrevet vurderer, at de høje rentemarginaler hos visse banker afspejle, at deres langsigtede konkurrenceevne er tvivlsom.

- Der er således ingen tvivl om, at de seneste fem års fastlåste bankmarked med meget lav mobilitet har givet grundlag for at øge udlånsrenterne, uden at det gav anledning til kundeflugt, med mindre der var tale om store og solide kunder, som så ofte har fået særligt attraktive vilkår. Når markedet løsnes mere op, kan der således være banker, som vågner op til en ny hverdag, hvor deres lønsomhed bliver voldsomt udfordret, konkluderer ugebrevet.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

FA opfordrer til brug af sektoraftaler

Finanssektorens Arbejdsgiverforening opfordrer til brug af de særlige coronaaftaler, så en hverdag med hjemmearbejde og hjemsendte børn kan hænge sammen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs