FinansWatch

Frifundet direktør varsler opgør med Finanstilsynet

Frifindelsen af to direktører i bankverdenen for påstanden om kursfup får et efterspil - og denne gang rettes en anklagende finger mod Finanstilsynet.

Det varsler advokat Jakob Lund Poulsen, der under straffesagen har forsvaret den 61-årige Svend Jørgensen, som var direktør i Sparekassen Himmerland.

"Vi vil overveje spørgsmål om erstatning og oprejsning. Min klient blev jo tvunget væk fra sin stilling af Finanstilsynet," siger Jakob Lund Poulsen til Ritzau.

Vestre Landsret har fredag frifundet Svend Jørgensen og de øvrige tiltalte i sagen, hvor påstanden var, at kursen på sparekassens aktier blev holdt kunstigt oppe af Ebh Bank.

I marts sidste år mente byretten i Hjørring derimod, at der var sket en lovovertrædelse. Ved den lejlighed blev Jørgensen og den anden direktør, Finn Strier Poulsen, hver straffet med fængsel i fem måneder.

"Frifindelsen rejser et principielt spørgsmål om Finanstilsynet - nemlig om man er i besiddelse af de tilstrækkelige kompetencer," siger Jakob Lund Poulsen.

Betvivler SØK's kompetence

Finanstilsynets vurderinger har haft en afgørende rolle i forløbet om den påståede kursmanipulation.

"Der er tale om et stort fejlskøn," mener advokat Jakob Lund Poulsen.

Han opfordrer politikerne til at overveje, om tilsynet har for store beføjelser i forhold til kompetencerne. Desuden mener han, at frifindelsen er et signal til anklagemyndigheden.

"Spørgsmålet er, om Bagmandspolitiet er tilstrækkelig kompetent til at vurdere de sager, som Finanstilsynet kommer med," mener forsvareren.

Han lægger vægt på, at landsrettens frifindelse er sket både med henvisning til juraen og til mangel på beviser.

Advokaten betvivler, at anklagemyndigheden kan få tilladelse til i givet fald at indbringe sagen for Højesteret. Dette kræver en ekstraordinær tilladelse af Procesbevillingsnævnet.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Store kønsforskelle i pensionsprodukter

Mens næsten tre fjerdedele af mændenes samlede pensionsformue er lagt i markedsrenteprodukter, er det kun hveranden af kvindernes pensionskroner, der ligger i produkttypen.

Omikron sender USA-frygtindeks op

Det såkaldte vix-indeks, der måler frygten på det amerikanske aktiemarked er steget markant de seneste dage, men er dog stadig langt fra da coronafrygten ramte første gang.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs