FinansWatch

Lille sparekasse i livstruende kapitalproblemer

Et tilsynsbesøg har sendt solvensen i en lille sparekasse ikke mindre end 11,3 procentpoint under det individuelle solvensbehov. Ledelsen får en uge til at lave en redningsplan.

”Vistoft Sparekasse…den hyggelige sparekasse.”

Sådan står der at læse på hjemmesiden for Vistoft Sparekasse, der holder til i Knebel på Helgenæs nordøst for Århus.

Men det er langtfra hyggeligt at læse den tilsynsrapport, som både Finanstilsynet og sparekassen selv har offentliggjort på de respektive hjemmesider.

Vistoft Sparekasse er nemlig kommet i alvorlige problemer, hvor et tilsynsbesøg har krævet så store nedskrivninger, at sparekassen er langt under det af Finanstilsynet individuelle solvensbehov. Solvensen i Vistoft Sparekasse er nede på 9 pct., som ganske vist er 1 procentpoint over lovens krav på 8 pct., men man er ufattelig langt fra det fastsatte individuelle solvensbehov på ikke mindre end 20,3 pct. Vistoft er altså ”under vand” med ikke mindre end 11,3 procentpoint, som vidner om problemer af meget alvorlig karakter i den lille sparekasse med en balance i omegnen af 200 mio. kr.

Som en konsekvens heraf har Finanstilsynet bedt sparekassen om at ”låse” garantkapitalen inde, således at den nuværende svage kapitalbase ikke svækkes yderligere.

Bankopbrud og filiallukninger fører kunder til lille sparekasse 

Væsentlige svaghedstegn

Andre pengeinstitutter ligger også under, eller har været under, det individuelle solvensbehov, men her har der været tale om, at man har været nogle få procentpoint under det individuelle solvenskrav.

Vistoft Sparekasse reddes af, at Finanstilsynet sidste år indførte en mere blød tilgang til nødlidende institutter, hvor man accepterer, at institutter i en kortere periode ikke kan honorere det kapitalkrav, som Finanstilsynet fastsætter, mod at man til gengæld arbejder intensivt på at bringe sig solvensmæssigt oven vande igen – hvis ikke Finanstilsynet skal lukke banken. Hvis Vistoft Sparekasse havde været i tilsvarende problemer i 2012, så var sparekassen på nuværende tidspunkt på vej til at blive afviklet som selvstændigt institut.

Det er et tilsynsbesøg, der sparker benene væk under den lille sparekasse, der kritiseres i usædvanligt direkte toner af Finanstilsynet.

”…kreditstyringen, herunder bevillingsgrundlaget, er væsentligt under sammenlignelige institutter,” skriver tilsynet i sin redegørelse.

Tilsynet skriver i sin redegørelse, at der er væsentlige svaghedstegn, eller OIV (Objektiv indikation for værdiforringelse Red.) i ikke mindre end 48 pct. af de store engagementer i sparekassen, der dog er karakteriseret ved at langt størstedelen af udlånsmassen er privatkunder. Det er altså tilstanden hos disse, der giver sparekassen de store problemer.

Finanstilsynet har beordret ekstra nedskrivninger for 14,5 mio. kr. i sparekassen.

En uge til at lave en plan

Hvis Vistoft Sparekasse skal løfte sin solvens, kapitalbuffer, op, så den passer med det af tilsynet fastsatte behov, så skal der skaffes 15,2 mio. kr. Den nuværende basiskapital udgør 12,1 mio. kr. – men sparekassen skal op på 27,3 mio. kr., før der er tilstrækkeligt til at modvirke den af tilsynet konstaterede risiko ved lånebogen.

Finanstilsynet skriver i redegørelsen, at Vistoft Sparekasse har indtil fredag den 4. april til at indsende en genopretningsplan, så sparekassen kan fremvise en basiskapital, der svarer til risikoen.

I halvårsregnskabet, der ikke var revideret, fra Vistoft Sparekasse kunne man læse, at det stod godt til med kapitalforholdene.

"Sparekassens solvensprocent er herefter 18,1 %. Sparekassens individuelle solvensbehov er opgjort til 8,4 % - se evt. beregning af denne på www.vistoft-sparekasse.dk. Dermed haves en solvensmæssig overdækning på 9,7 %, hvilket er absolut tilfredsstillende."

Dermed er der ved tilsynets besøg hakket ikke mindre end 9,1 procentpoint af sparekassens solvens, mens det individuelle solvensbehov omvendt er løftet med knap 12 procentpoint. Af samme regnskab kunne man læse, at udlånet var på 118 mio. kr. - mens indlånet var på 191 mio. kr.

Læs Finanstilsynets redegørelse her.

 

Liste: Her er det længst siden tilsynet har

Regnskab: Sparekasse sætter turbo på forsikringssalg 

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs