FinansWatch

Jyske-formand ser god balance i bestyrelsesposter til BRF

Jyske Bank kritiseres for at sætte BRF over sine egne stemmeretsbegrænsninger, men formand Svend Buhrkall hæfter sig ved behovet for realkreditkompetencer samt nomineringsudvalgets betydning.

Foto: Jyske Bank

"Den her overskrift med tosserne, der vil jeg godt sige, at det kan slet ikke komme til at ske. Der er jo et nomineringsudvalg, som skal være med til at sikre, at vi overholder de krav, som Finanstilsynet stiller til finansielle virksomheder. Så det kan slet ikke lade sig gøre, at vi får to tosser ind i bestyrelsen."

Sådan indleder Jyske Banks bestyrelsesformand Svend Buhrkall med at sige, mens hans griner lidt, når han skal forholde sig til kritikken fra bankforsker fra Aalborg Universitet, Lars Krull, der ikke finder det i orden, at Jyske Bank tilsidesætter selskabets egne stemmeretsbegrænsninger, når man vil lave sine egne vedtægter om, således at BRF kan udpege tre personer til Jyske Banks bestyrelse.

"Det hænger slet, slet ikke sammen. Det er i modstrid med hinanden," siger Lars Krull og tilføjer, at Jyske Bank jo kan ophæve stemmeretsbegrænsningerne, så vil BRF nemlig have muligheden for a stemme deres to repræsentanter ind i bestyrelse på generalforsamlingen qua deres store aktiepost.

BRF havde tænkt sig at den nuværende BRF-formand, Oluf Engell, næstformand Kurt Bligaard Pedersen og bestyrelsesmedlem Rina Asmussen skulle have indtrådt i Jyske Banks bestyrelse. Men det blev altså ikke til noget i denne omgang.

BRF-formand: Afstemning udelukker ikke indflydelse 

God ordning

Men Svend Buhrkall mener, at bankforskeren skyder ved siden af med sin kritik.

"Jeg synes man skal tage udgangspunkt i, at den her sammenlægning betyder, at BRF, hvis altså fusionen bliver en realitet, vil sidde med 25 pct. af aktierne, og at Jyske Banks balance efter en eventuel sammenlægning vil bestå for 50 pct. vedkommende af realkreditlån. Så på den baggrund, så synes jeg faktisk, at det forhandlingsresultat vi nåede frem til med BRF, som altså blev stemt ned på generalforsamlingen, det synes jeg faktisk var en god ordning for begge parter," siger han og tilføjer.

"Så når man ser på den ændrede forretningsmodel vi får, så er det jo en klar fordel for alle, at vi får nogle profiler ind i bestyrelsen, der har de realkreditkompetencer, som er nødvendige. Vi har dem til en vis grad i dag, men nu bliver vi endnu skarpere på det felt, og det synes jeg kun er godt, fordi vores bestyrelse skal afspejle den risikoprofil vi har og den balance vi har. Så vi kommer slet ikke uden om, når man tænker på de krav der er fra myndighedernes side, at vi skal have realkreditkompetencer ombord. Og det får vi så her," siger bestyrelsesformanden til FinansWatch.

BRF får ikke plads i Jyske Banks bestyrelse 

Nødsaget til det

Det kan meget vel være rigtigt, men det ændrer vel ikke ved, at BRF får særstatus i forhold til de øvrige aktionærer, de kan ikke få lov til at udpege to medlemmer, for de andre store aktionærer er hæmmet af den stemmeretsbegrænsning som I har?

 "Det ved jeg ikke, men når halvdelen af din balancen er realkredit, så er vi nødsaget til at få de kompetencer tilført. Derfor mener vi, at det er et fair resultat for alle aktionærer, at vi sikrer de kompetencer i bestyrelsen."

Men det behøver jo ikke være BRF, der skal finde disse kompetencer, hvorfor kan de øvrige aktionærer I har ikke være med til at opstille de kandidater med særlig viden om realkredit? Her får BRF da særbehandling i forhold til de andre aktionærer, som rammes af jeres stemmeretsbegrænsning?

"Det her er ikke kun et spørgsmål om stemmeretsbegrænsning, synes jeg, for valgresultatet viser, at aktionær-demokratiet fungerer. Der er jo en balance mellem vores stemmeretsbegrænsning og det du også skal have kapitalstemmerne hjem. Så jeg synes, at der er en god balance mellem høveder og hoveder i den her model. Og så synes jeg altså, at man skal huske på, at den her sammenlægning indebærer, at de har 25 pct. af vores aktier. Og hvis jeg kigger i andre sammenhænge, hvor du har lavet sammenlignelige sammenlægninger, så er det vi laver fint i tråd med det."

Lagt åbent frem

Men I adskiller jer netop ved, at aktionærerne i Jyske Bank "lider under" stemmeretsbegrænsninger. Så andre aktionærer, som ville kunne mønstre 25 pct. af aktierne, hvis de gik sammen, de har jo ikke samme privilegier som BRF?

"De særlige privilegier er jo lagt åbent frem, og så må vi tage ad notam, at det var generalforsamlingen ikke villige til at stemme igennem," siger Svend Buhrkall til FinansWatch.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs