FinansWatch

Danske Bank kritiseres for dobbeltmoral i Israel-boykot

En retssag har kørt mod den jordanske Arab Bank i mere end 10 år. Banken beskyldes af amerikanske advokater for at have overført penge til terrororganisationer og for på den måde at have økonomisk andel i blandt andet selvmordsaktioner mod civile.

Foto: LARSEN STINE

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Men Arab Bank er ikke på Danske Banks liste over virksomheder, man ekskluderer fra sin investeringsliste.

"Faktisk er der ingen arabiske virksomheder på listen med de 33 navne overhovedet. Derimod er der hele fire navne på israelske firmaer, deriblandt Israels største bank, Bank Hapoalim," skriver avisen.

På den måde placerer Danske Bank sig tæt op ad EU´s nye retningslinjer, som udelukker samarbejde med israelske firmaer, der driver forretning på den besatte vestbred. Fra Danske Banks side afviser man dog, at der er tale om en politisk beslutning.

"I sagen om Bank Hapoalim ser vi ikke på, om der er en skærpet retorik fra Danmarks og EU's side i forhold til bosættelserne. Vi forholder os til de internationale principper, som også er vores retningslinjer i andre tilfælde," siger Thomas H. Kjærgaard, der er chef for ansvarlig investering i Danske Bank.

Lang liste

Siden offentliggørelsen af Danske Banks seneste ekskludering af den israelske Bank Hapoalim på grund af den israelske banks andel i besættelsen på Vestbredden, har mange israelske kommentatorer og embedsmænd trukket på skuldrene i en slags opgivende frustration. Deres svar lyder ofte: Fint nok, men hvad med de bundkorrupte, hvidvaskende og terrorstøttende banker i den muslimske verden? Eller som det står skrevet i en kommentar i det israelske dagblad Jerusalem Post:

"Lad os sige, at Danske Bank ikke vil have noget at gøre med virksomheder, der støtter undertrykkelse. Hvis det var bankens standpunkt, ville man hurtigt ekskludere russiske og kinesiske banker ud fra beskyldningerne mod den israelske bank."

Ifølge Thomas H. Kjærgaard findes der også en liste over internationale firmaer med såkaldte anmærkninger. Men om der er russiske, kinesiske eller arabiske banker og virksomheder på denne liste, går Danske Bank ikke i detaljer med.

"Uden at have det præcise årlige tal, vil jeg anslå, at listen over virksomheder, der har anmærkninger, hvor de fleste heldigvis er forbigående, er over 100," siger han til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/FINANS

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs