FinansWatch

Dansk våbensmugler brugte Visa-kort fra Jyske Bank

Jyske Bank havde en rolle i en af danmarkshistoriens mest kontroversielle terrorsager, der kastede Danmark ud i en diplomatisk krise med Indien.

Da danskeren Niels Holck i 1990'erne smuglede guld ud af Hongkong og kastede våben ned til oprørsgrupper i Vestindien, var det nemlig med
hjælp fra et betalingskort udstedt af Jyske Banks afdeling i skattelyet Gibraltar, skriver DR Nyheder.

Et betalingskort fra et skattely med bankhemmelighed som i Gibraltar kan dermed bruges til andre lyssky aktiviteter end skattesnyd - så som terrorfinansiering, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

"Det her er jo en fantastisk stærk dokumentation for, hvad offshore banker kan bruges til for folk, der ønsker at skjule eventuelle lyssky elementer og hensigter," siger han.

DR Nyheder er i besiddelse af kontoudtog, der viser, hvordan Niels Holck i forbindelse med våbennedkastningen i 1995 blandt andet brugte et betalingskort til sin Jyske Bank-konto til at købe brændstof til flyet.

Han havde oprettet kontoen i et falsk navn i Jyske Banks filial på Vesterbrogade i København, og Visa-kortet til kontoen var udstedt af Jyske Bank Gibraltar, fremgår det af en politirapport. Til formålet havde han anskaffet sig et falsk pas fra en afdød dreng fra New Zealand.

Niels Holck bekræfter sagen over for DR Nyheder:

"Når man rejser i den dér offshoreverden, så skal man bruge et Visakort, når man checker ind på et hotel eller betaler for brændstof til en flyvemaskine og den slags. Og sådan et Visakort var Jyske Bank så søde at udstede til mig igennem deres Gibraltar-afdeling," siger han.

Jyske Bank afviser at kommentere konkrete kundeforhold, men direktøren for bankens private banking, Jens Lauritzen, skriver i en mail:

"Jyske Bank overholder hvidvaskningsreglerne og kravene omkring kundeoprettelse i alle de lande, hvor vi opererer. Kunderne skal fremvise behørig legitimation (pas) og dokumentere, hvor de har adresse."

"Jyske Bank foretager yderligere kontrol af kunderne igennem internationale databaser. Såfremt kunderne fremgår af disse databaser, tager banken de nødvendige skridt," skriver han.

/ritzau/

 

 

 

 

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs