FinansWatch

Tilsyn: Sparekasse mere risikabel end ønsket

Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse har igen positiv solvensoverdækning, men Finanstilsynet ser stor uoverstemmelse mellem det ønskede og det faktiske risikobillede i sparekassen.

Finanstilsynet lagde i december vejen forbi Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse i det sydlige Jylland. Sparekassens solvens faldt sidste år under det individuelle behov, og Finanstilsynet har siden haft butikken under strengt tilsyn.

Besøget var således en opfølgning på dette. Først og fremmest kan Finanstilsynet nu konstatere, at sparekassen igen overholder det individuelle solvenskrav. Tilsynet korrigere både solvensbehov og faktisk solvens, så solvensen ultimo november var 15,9 mod et behov på 15,1. Sparekassens garanter er dog stadig låst.

"Sparekassen modtog på baggrund af den lave solvensmæssige overdækning og den negative udvikling i basisindtjeningen i.f.t. sammenlignelige institutter en risikooplysning om at fortsætte og igangsætte yderligere initiativer til at forbedre såvel kapitalsituationen som driftsresultaterne, herunder ved at reducere sine risici," skriver tilsynet i redegørelsen.

Finanstilsynet har været igennem de 49 største udlån samt 135 mindre udlån - i alt cirka 60 pct. af udlånsmassen. Det gav nye nedskrivninger for 11,5 mio. kr., som er årsag til, at solvensen måtte justeres fra 17 til 15,9 pct.

Kan leve med det

"Det er Finanstilsynets generelle indtryk, at sparekassen udviser en større tålmodighed med sine svage kunder, end tilfældet er det i andre institutter. Sparekassen modtog påbud om at forbedre sine handlingsplaner på svage kunder, samt sikre at en evt. nedskrivningsberegning har en bedre sammenhæng med handlingsplanen," skriver tilsynet.

Cirka 40 pct. af sparekassens udlån er givet til landbrugskunder, og det giver en koncentration af risikoen.

"Sparekassen har formuleret en mere traditionel forretningsmodel med mindre risikokoncentrationer. Der er imidlertid stor uoverensstemmelse mellem det aktuelle risikobillede og den ønskede forretningsmodel. Sparekassen har derfor fået påbud om at tage stilling til de virkemidler, den vil tage i anvendelse for at opfylde målsætningen," skriver tilsynet.

Direktør Erik Rasmussen siger på sparekassens hjemmeside, at man alt i alt kan leve med besøgets resultat.

"Vi har haft en god dialog med Finanstilsynet og er tilfredse med, at vi efter deres besøg har en positiv solvensmæssig overdækning, fortæller direktør Erik Rasmussen. Direktøren fortsætter, især gennemgangen af de private engagementer forløb godt og medførte ingen ekstra nedskrivninger. De ekstra nedskrivninger blev foretaget på landbrug og mindre erhverv og er i en størrelsesorden, som vi kan leve med," siger han.

Sparekasse afblæser fusion og siger farvel til direktør

Sparekasse klar med millionkrav mod tidligere partner

Sparekassedirektør: Garanter låst mindst et år endnu

Regnskab: Sparekasse savner stadig solvens 

 

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs