FinansWatch

Optakt: Danske kridter banen til øget indtjening

Danske Banks regnskab for fjerde kvartal, der offentliggøres torsdag morgen, ventes at vise solid indtjeningsfremgang drevet af omkostningsreduktioner og faldende nedskrivninger, mens toplinjen fortsat vil være presset og tynget af konkurrencen og det lave renteniveau. Størst fokus samler der sig dog om forventningerne fremadrettet.

Foto: Jonas Pryner Andersen

"Tallene i sig selv er altid betydningsfulde, men vigtigere er at investorerne får tegnet indtjeningsvejen for, hvordan Danske Bank vil indhente sine store nordiske konkurrenter, herunder hvilke redskaber der skal anvendes for at nå det," skriver Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar.

Hos Sydbanks aktieanalysechef Bjørn Schwarz er det ligeledes de fremadrettede udmeldinger, der vil have hans største fokus.

"Det er forventningerne, der kommer til at tage overskrifterne. Jeg forventer, at vi vil se en guidance, som viser et markant løft i lønsomheden, hvilket primært tager afsæt i fortsat faldende nedskrivninger i 2014 og forbedrede omkostningsstrukturer. Banken sagde i regnskabet, for 3. kvartal, at der skulle yderligere effektiviseres for en milliard kr. i løbet af 2014, og det bliver spændende at høre, hvor godt de er på vej med det," siger Bjørn Schwarz.

Han venter ikke de store overraskelser i tallene for 4. kvartal.

"De ventes at vise, at der stadigvæk er et pres på indtægterne. Handelsindtægterne vil vise et fald i forhold til fjerde kvartal 2012, nettogebyrindtægterne ventes på niveau og nettorenter lidt lavere. Tallene vil være påvirket af det lave renteniveau og den fortsat lave låneefterspørgsel, der er hos kunderne, og så også den intense konkurrence, vi ser om de gode kunder," siger Bjørn Schwarz.

Faldende nedskrivninger

På den positive side forventer han, at de omkostningstiltag, som banken har sat i søen, også viser effekt i fjerde kvartal.

"Det ventes at give faldende omkostninger, og der ventes ligeledes faldende nedskrivninger som følge af, at vi nærmer os et mere normalt nedskrivningsniveau. Så målt på bundlinjen et fjerde kvartal 2013, som bliver noget bedre end i fjerde kvartal 2012," siger Bjørn Schwarz.

Ifølge et estimat, som SME Direkt har indsamlet for Ritzau Finans, venter analytikerne, at Danske Bank i fjerde kvartal har opnået et nettoresultat på 2075 mio. kr. mod 1144 mio. kr. i samme periode sidste år. Det skyldes primært et ventet fald i nedskrivningerne til 1089 mio. kr. fra 1420 mio. kr. i fjerde kvartal 2012, og samtidig ventes regningen til "Non-core", som dækker den irske afviklingsforretning, at være faldet til 407 mio. kr. i fjerde kvartal 2013 fra 1179 mio. kr. i samme periode året før.

Forventningerne til 2014 er blandt analytikerne et markant løft i indtjeningen til et overskud efter skat på 11,1 mia. kr. fra et ventet niveau på 7,3 mia. kr. i 2012. Banken nedjusterede i sit regnskab for tredje kvartal 2013 forventningerne til 2013 til et resultat på 6-8 mia. kr.

Danske Bank og topchef Thomas Borgen vil med regnskabet ifølge Per Hansen gøre, hvad der står i deres magt for at lægge fortiden bagved og skue fremad. Flotte tal, prognoser og forudsigelser vil dog alene ikke gøre det.

"Den store test i forbindelse med Danske Banks regnskab består ikke kun i at fortælle, hvordan indtjeningstallene for de kommende år meget gerne skulle se ud. Som i matematikkens verden vil investorerne følge med i mellemregningerne og den "vejledning" og ledetråd, som ledelsen i Danske Bank vil lægge for dagen," skriver Per Hansen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs