FinansWatch

Nordea: Børshuse bifalder tiltag men er ikke lige begejstrede

Credit Suisse og RBC Capital er enige om, at Nordeas regnskab var en skuffelse rent resultatmæssigt, og de er også enige om, at det primært skyldes en svagere end ventet udvikling i handelsindtægterne. Der er også generel tilfredshed med, at Nordea tager tyren ved hornene og varsler nye omkostningstiltag. Alligevel er de ikke enige om, hvordan regnskabet skal vægtes. Credit Suisse er mere positiv end RBC, mens analytikerne i amerikanske Bank of America Merrill Lynch kalder Nordeas regnskab "blandet".

- Selvom bundlinjen skuffede Credis Suisses estimater med 4 pct., var det udelukkede drevet af trading, og kerneindtægterne var som forventet, mens gebyrindtægterne var 3 pct. bedre, skriver den schweiziske storbank i en kommentar til regnskabet og forudser, at markedet vil kunne lide de nye besparelser.

Mens konsensus havde forventet en smule mere af Nordea, når der kommer til at holde omkostningerne i ave, var Credit Suisse positivt overrasket. Omkostningerne var på 1283 mio. euro i fjerde kvartal mod konsensus ifølge SME Direkt på 1258 mio. euro, men de var 2 pct. lavere end Credit Suisses estimat.

For et år siden lancerede Nordea planer om at skære 450 mio. euro ( 3,36 mia. kr.) fra omkostningsbasen over tre år. Men det er ikke længere nok, fortæller topchef Christian Clausen i årsregnskabet for 2013.

- Som følge af vores forventninger om lavere låneefterspørgsel, lavere kundeaktivitet og lavere renter i de kommende år end tidligere antaget øger vi vores fokus på omkostningseffektivitet, skriver han.

Svag indtjening skuffer

Målet bliver fordoblet til 900 mio. euro, stadig gældende perioden fra 2013 til 2015, og det svarer til en besparelse på omkring 5 pct. Indtil videre har banken sparet 210 mio. euro.

Når Nordea målet, indikerer det, ifølge Credit Suisse, en opjustering af markedets konsensusestimater for indtjeningen per aktie i 2015 med 4-6 pct. Blandt andet derfor ser Credit Suisse en positiv kursreaktion på regnskabet, selvom det ikke indfriede forventningerne til bundlinjen. RBC er ikke helt så sikker.

- Det er en forbedring i forhold til det nuværende flade omkostningsmål, men det er dog i en kontekst af et svagere end ventet indtægtsmiljø. Som sådan kan dette blive en anledning til downgrades snarere end at drive upgrades, skriver RBC Capital Markets, der er skuffet over omkostningsniveauet i fjerde kvartal.

- Tendensen i Nordeas indtægter er ikke anderledes end peers. Den overordnede driftsmæssige udvikling i fjerde kvartal var dog skuffende, særligt hvad angår omkostningerne, skriver det britiske finanshus.

RBC finder det positivt, at ledelsen reagerer og hæver omkostningsmålet, men er ikke sikker på, at det vil være nok til at løfte egenkapitalforrentningen, hvis tendensen på indtægtssiden ikke forbedres.

BoA begejstret

Hos Bank of America betegner analytikerne regnskabet som svagere end ventet på bundlinjen som følge af skuffende handelsindtægter og omkostninger, der var højere end ventet. På den positive side vægter gebyrindtægterne, mens renteindtægterne betegnes som på linje med det ventede. Udbyttet var i øvrigt under SME Direkts konsensusestimat, anfører den amerikanske storbank i en kommentar til regnskabet.

- Mens resultaterne var lidt skuffende, mener vi, at den nye omkostningsplan vil blive godt modtaget af markedet, skriver banken med henvisning til, sparekravet hæves til 900 mio. euro fra 450 mio. euro.

På linje med Credit Suisse mener Bank of America, at det burde resultere i en justering af konsensus for Nordeas indtjening per aktie i størrelsesordenen 6 pct. for 2015.

- Nordea er fortsat den mindst dyre af de svenske banker, i den blot handles til 1,5 gange estimeret NAV (indre værdi, red) for 2013. Mens vi ser en vis mulighed for EPS-forhøjelser efter tallene, vil reaktionen i dag være dæmpet af de svagere Q4-resultater, skriver Bank of America, der gentager sin neutrale anbefaling på Nordeas aktie.

/ritzau/

 

Mere fra FinansWatch

LB Forsikring: Prisstigning på Tesla var en fejl

Det er sværere at værdisætte Teslaer, og trods ambitioner om billigere forsikringer på grønne elbiler, har LB Forsikring hævet priserne på større elbiler. Men prisstigningen var en fejl, erkender selskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs