FinansWatch

Ministerium: Jutlander-fusion er efter bogen

Venstres folkestingsmedlem Preben Bang Henriksen har spurgt erhvervsministeren, om Jutlander Bank-fusionen kan betegnes som tyveri. Ministeriet redegør for, at fusionen sker efter reglerne.

"Sparekassefusion ligner tyveri ved højlys dag."

Sådan skrev avisen Nordjyske d. 21. november og fusionen mellem Sparekassen Hobro og Sparekassen Himmerland. Det fik sammen med to andre artikler i avisen folketingsmedlem for Venstre Preben Bang Henriksen til at bede erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen om en kommentar.

"Endelig ønskes oplyst, om anvendelsen af den for fusionen påtænkte model (”indkapslingsmodellen”), bliver ensbetydende med, at nogen herved bliver begunstiget i urimeligt eller uforudset omfang, jf.. ordet ”tyveri”," skriver Preben Bang Henriksen blandt andet i sit spørgsmål.

Nu har ministeriet svaret, og ministeriet gennemgår fusionens lovgrundlag overordnet. Det ser altså ud til, at ministeriet mener, at fusionen er foregået helt efter bogen. Fusionen blev tidligere på ugen også godkendt af Finanstilsynet.

"...der er valgt en omdannelse efter den finansielle lovgivnings ”indkapslingsmodel”. Det betyder bl.a. at den ophørende sparekasses opsparede reserve er bundet, og derved ikke kan an-vendes til udlodning til aktionærerne i sparekasseaktieselskabet. Aktionærerne får derfor ikke ejerskab til den indkapslede reserve, der heller ikke kan fordeles som en personlig gevinst til garanter eller aktionærer, i fusionen mellem Sparekassen Hobro og Sparekassen Himmerland A/S," skriver ministeriet i svaret.

Spørgsmålene bunder i, at Sparekassen Hobro som selvejende institut havde en egenkapital med oparbejdet overskud, som ikke tilhørte nogen. Når et institut af den type fusionerer, skal pengene enten lægges i en fond med almennyttige formål eller kapsles ind i det nye institut. Indkapslet egenkapital kan ikke udloddes, men alene styrke solvensen.

Hobro valgte en kombination, men fik kritik for, at man kunne have sikret sig mere magt i det nye institut, hvis man lagde al kapitalen i en fond, som købte aktier i den nye bank - i stedet for at indkapsle en del af formuen.

Hobro dropper lån til ny fusionsbank

Politiker går ikke 'all-in' i Jutlander-sag 

Folketingsmedlem beder minister kigge på Jutlander-fusion 

Finantilsynet godkender fusion mellem Himmerland og Hobro 

Avis: Bankoprydder kritiserer Jutlander-fusionen

Hobro-direktør: En krone er en krone

Jutlander-fusionen: Bytteforhold afspejler at man VILLE fusionere

"Så ville fonden eje nærmest hele banken" 

Mere fra FinansWatch

Sampension udpeger ESG-chef

Et større fokus på ansvarlige investeringer får Sampension til at udpege en ESG-chef. Han kommer fra en intern stilling i huset, hvor han indtil nu har været Chief Legal Officer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs