FinansWatch

SØK: Går efter ubetinget fængsel til Aarhus Lokalbank-chefer

Ledende medarbejdere i Aarhus Lokalbank har holdt kursen på bankens aktie kunstigt oppe, mener bagmandspolitiet. Bankens handel med egne aktier var usædvanlig og naturstridig, og bør medføre ubetinget fængsel, lyder det.

Tre tidligere ledende medarbejdere i Aarhus Lokalbank er nu tiltalt for kursmanipulation med Aarhus Lokalbanks egne aktier.

Aarhus Lokalbank tiltalt for kursmanipulation 

Ifølge statsadvokat Henrik Helmer Steen stod banken selv for op til 2/3 af al handel med Aarhus Lokalbank-aktien i perioden 1. september 2009 til 5. februar 2010. I alt blev der handlet aktier for 3 mio. kr.

"Hele det med at en virksomhed skal købe egne aktier på børsen, det er meget usædvanligt og naturstridigt. Det handler jo om, at man kan udstede aktier, som kan handles, men det er andre, der skal gøre det. Dermed kan man næsten ikke undgå at påvirke kursen den ene eller den anden vej," siger han om den massive handel med egne aktier.

Straffen for kursmanipulation er nu op til seks års fængsel mod tidligere fire år. Og statsadvokaten går da også efter frihedsberøvelse til de medarbejdere, der var ansvarlige for ulovlighederne.

Beskyttet af navneforbud

"Vi mener, at det er særdeles alvorligt, når ledende personer i en virksomhed, som er børsnoteret, går ud og medvirker til de her ting. Så ubetinget frihedsstraf, det er udgangspunkt i alle sager om kursmanipulation," siger Henrik Helmer Steen til FinansWatch.

Hvem medarbejderne er, er ikke offentligt, da de er beskyttet af navneforbud.

"Jeg har ingen kommentarer til, hvem de tiltalte er, men det er jo sjældent gårdfejeren, der er tiltalt i denne type sager," siger han.

Kursmanipulationen er sket, mens den nu afskedigede direktør Per Hermansen sad i chefstolen og Carsten Stenulm var underdirektør.

Per Hermansen blev afskediget i november 2010, og efterfølgende måtte Stenulm opgive at overtage chefstolen, da han ikke blev erklæret fit & proper af Finanstilsynet.

Motiv er sagen uvedkommende

Sagen har været under efterforskning i cirka to år, og bevisbyrden ligger i form af de konkrete handler i perioden, forklarer statsadvokaten.

"Vi mener at kunne føre bevis for, at man i perioden september 09 og frem til februar 2010, der har man været inde og stå for 2/3 af al handel og i den forbindelse forårsaget, at kursen ikke var retvisende. Vi kan konstatere, at da man holder op med det, falder kursen drastisk, så man har villet forsøge at lægge en bund under kursen," siger han.

Hvorvidt manipulationen er sket for egen vindings skyld eller for at sikre bankens aktionærer, er sagen uvedkommende, understreger Henrik Helmer Steen.

"Motivet er for os er ikke så vigtigt. Det afgørende er adfærden - at man gør det. Hvorfor man gør det, kan man have mange spekulationer om, men for os er det afgørende blot, at man har gjort det," siger statsadvokaten.

Han håber, at sagen kan komme for byretten i Aarhus i første halvår 2014

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs