FinansWatch

EU slår ned på bankgebyrer

Europaparlamentet har godkendt et forslag til regler for priser på det der kaldes an basal indlånskonto. Det skriver Ritzau.

EU's borgere skal alle have adgang til en basal indlånskonto, hvor man kan hæve og indsætte penge,s amt et betalingskort og adgang til netbank og betalingsservice. Og det skal enten være gratis eller kun koste et meget lille gebyr.

Så meget er EU-parlamentet blevet enige om i dag torsdag, skriver RItzau.

" Jeg er meget tilfreds med dagens afstemning. Parlamentet melder klart ud, at alle borgere skal have ret til en basal bankkonto. Det betyder, at bankerne ikke bare kan hæve gebyrerne urimeligt og derved skubbe de fattigste kunder rundt mellem sig," siger EU-parlamentariker og medlem af parlamentets økonomiudvalg Emilie Turunen (S) til Ritzau.

Det er op til de enkelte lande selv at beslutte om den basale indlånskonto skal være helt gratis og/eller hvad et eventuelt 'rimeligt' gebyr skal være.

I Danmark blev der tidligere på året nedsat ena rbejdsgruppe, der skulle svare på netop dette spørgsmål, men den er nu mere eller mindre opløst, idet det ikke kunne lykkes bankerne og forbrugernes repræsentanter at blive enige. Særligt bankerne slog sig i tøjret over udsigten til at deres ret til selv at fastsætte deres priser blev taget fra dem.

Forhandlinger om god gebyrskik brudt sammen 

Nu venter man på, at regeringen fremsætter et lovforslag, der skal regulere gebyrerne.

Reglerne vil primært ramme Jyske Bank, som for nuværende tager 900 kr. for at oprette en basal indlånskonto plus 200 kr. i årligt gebyr for at beholde kontoen.

Den eneste anden bank, der ligeledes også tager både oprettelsesgebyr og et løbende gebyr for en basal indlånskonto er Totalbanken, som kræver 200 kr. i oprettelsesgebyr og 200 kr. i årligt gebyr.

Omstridt gebyrlov afventer opløst arbejdsgruppe

 

Gebyrer: Kun én bank gør som Jyske

 

EU's plan for indlånskontiene indeholder også et forslag om, at bankerne fremover skal lave en liste med de ti mest almindelige gebyrer, og at man bliver enige om, hvad disse gebyrer skal hedde, så en specifik service ikke kan hedde flere forskellige ting og dermed skabe forvirring om gebyrets rimelighed og sammenlignelighed.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs