FinansWatch

Storaktionærer finder sammen i Vestjysk Bank

En af bankens store aktionærer fortæller til FinansWatch, at de store aktionærer taler sammen og vil forsøge at råbe politikerne op, inden staten sælger banken i flere bidder.

Vestjysk Bank oplevede en stor lokal opbakning, da den landbrugstunge bank gennemførte en livsnødvendig kapitaludvidelse i foråret 2012, og nu er en række af de største aktionærer ved at finde sammen, i bestræbelserne på at beskytte deres værdier.

Jørgen Skovgaard, investor i vindmølle-industrien og en af bankens tidligere storkunder, siger til FinansWatch, at der er dialog en række store investorer imellem.

”Der er p.t. en snak på kryds og tværs, hvor vi skal finde ud af, hvad vi kan gøre sammen. Vi er jo en flok, der har mange aktier i banken. Vi trygler politikerne på Christiansborg om, at de ikke skal sælge banken nu, hvor den er allermindst værd. Banken – og kunderne – har brug for arbejdsro, så skal aktierne i banken nok stige i værdi,” siger Jørgen Skovgaard til FinansWatch.

Storaktionær i Vestjysk: Hvorfor giver staten os ikke en chance 

Det meste er flyttet

Han oplyser, at han personligt via sit selskab Skovgaard Invest ApS ejer en pæn portion aktier i Lemvig-banken, men han ønsker ikke at oplyse præcist, hvad ejerandelen er i banken. Men den er under 5 pct., hvor man skal flage sit ejerskab.

Jørgen Skovgaard er fortsat kunde i banken, men har selv nedbragt sit engagement betydeligt.

”Tidligere var mit engagement på flere hundrede millioner kroner. Men det meste er flyttet til en anden bank nu. Men jeg er stadigvæk kunde og bakker op om banken alt det jeg kan,” siger han til FinansWatch.

I kredsen af store aktionærer finder man udover Jørgen Skovgaard bl.a. Færch-familien, Valdemar Birn og ejerne bag det store landbrug Ausumgård.

Jørgen Skovgaard fortæller desuden, at kredsen af aktionærer har taget kontakt til det lokale folketingsmedlem Thomas Danielsen (V).

”Vi gør alt hvad vi kan for at bremse det salg. Vi vil gerne minde om, hvad dividenderne er endt med at være i både Roskilde Bank og i Fjordbank Mors. De er ganske høje og viser, at man måske skal passe på med at sælge ting for en slik eller lukke dem helt ned. Og jeg synes også, at man skal tænke på, at den svenske stat i mange år har været storaktionær i Nordea, som også for mange år siden havde store problemer. Der holdt staten fast i sine aktier, og det har vist sig at være en god ide,” siger den lokale storinvestor i banken.

Statens hastværk er skadelig for Vestjysk 

Langsom bedring

Men er det ikke bare sådan det er, når man køber aktier i en presset bank, at der er en chance for at tabe sine penge? Staten gør vel alt, hvad den kan for at sikre alle aktionærers værdier bedst muligt?

”Jo, sådan er det. Og jeg forstår da godt de banker, der håber på, at de kan få foræret en stor bank mere eller mindre gratis. Det er ikke dem jeg bebrejder. De er bare dygtige købmænd. Det er sælgerne, der skal have is i maven. Der er langsom bedring hos en lang række af bankens kunder. Der er en hensættelseskonto på mere end 4 mia. kr. Hvis man arbejder med dem og er tålmodig, så kan en stor del af de penge føres tilbage om nogle år,” lyder vurderingen fra Jørgen Skovgaard over for FinansWatch.

Men ligger Vestjysk Bank ikke bare som den har redt?

”Det er klart, at der er foretaget nogle opkøb, som har vist sig at være forkerte. Men jeg synes også, at man må kigge kritisk på Finanstilsynet, der skulle have slået bremsen i tilbage i 2006 eller 2007. Men det gjorde man ikke. Nærmest tværtimod. Derfor bør man også nu give banken arbejdsro og udskyde salget,” siger Jørgen Skovgaard.

 

Avis: Vestjysk Bank skal sælges i bidder

Vestjysk-ledelse skærper krisetonen 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs