FinansWatch

Solvensudfordret bank fåmælt om overlevelsesplan

En fusion eller en bøn om flere penge fra aktionærerne synes ikke at ligge lige for - men ellers er det kun småt med detaljer, Danske Andelskassers Bank er villige til at lade slippe om den plan, der skal redde banken ud af en kvart milliard stort hul.

Danske Andelskassers Banks regnskab for tredje kvartal svarede på et stort, brændende spørgsmål: Hvor meget har Finanstilsynet tvunget banken til at nedskrive. Men samtidig rejste det flere nye spørgsmål.

DAB nedskriver kvart milliard - genopretningsplan ikke klar 

For banken er nemlig ikke klar til at melde ud, hvordan man har tænkt sig at fylde kapitalhullet op efter tilsynets besøg.

I regnskabet omtaler man ellers direkte, at man er i dialog med eksterne interessenter - men meget nærmere ønsker man ikke at komme sagen, lyder det fra adm. direktør Jan Pedersen overfor FinansWatch.

Tre faktorer

Tilsynet fandt i alt for 461 mio. nedskrivninger i banken. 231 af dem havde banken dog selv fundet i mellem tiden - men for en forklaring på resten af regningen, skal man se på tre faktorer, mener direktøren.

"Der er tre ting, der spiller ind. Dels har tilsynet løbende ændret deres tilgang på en række områder. Dels har krisen måske ramt vores kunder noget mere alvorlig end i andre pengeinstitutter. Det hænger sammen med vores forretningsmodel, hvor vi er tilstede i en række jyske områder, som krisen nok ikke helt har sluppet sit tab i. Vi har filialer i byer, jeg ikke engang selv kendte, før jeg kom til banken for tre et halvt år siden," siger Jan Pedersen og fortsætter:

"Den tredje ting er så, at vi må kigge indad, og sige at vi i banken ikke har været dygtige nok. Tilsynets har ganske vist kvitteret for, at der er sket en betydelig forbedring i bankens kreditstyring siden sidste besøg i 2011, men vi har ikke været opmærksomme nok på de svagheder, tilsynet har påpege, og det tager vi selvfølgelig til efterretning."

11 banker er på Finanstilsynets hemmelige liste 

Direktøren ønsker ikke at komme nærmere, hvem, de eksterne interessenter der omtales i regnskabet er, eller udtale sig nærmere om elementerne i den genopretningsplan, man senest den 5. december skal have indsendt til Finanstilsynet.

"Jeg ved ikke på nuværende tidspunkt, hvornår vi kan melde nærmere ud. Vi skal sende ind en plan ind den 5., men den skal tilsynet så også vende tilbage. Vi vil selvfølgelig gerne melde noget ud, men man skal også kunne stå på mål for det, man melder ud," siger Jan Pedersen.

"Personligt så jeg gerne, at vi fik en overdækning på minimum 2 pct"

Hvor stor en solvensoverdækning mener du, I bør have efter genopretningsplanen?

"Første skridt har været at sikre, at vi har en buffer ned til lovens minimumskrav på otte pct. Det har vi med solvensen på 10,1 pct. Andet skridt er så, at vi skal op over de 12,6 pct., behovet ligger på. Derefter skal vi op og have en fornuftig overdækning, men den har vi ikke endelig lagt os fast på."

Tilsyn: Risiko for yderligere nedskrivninger i DAB 

Tilsynet skriver jo blandt andet, at man uden et opsving bestemt ikke kan udelukke yderligere nedskrivninger på jeres udlån. I er vel også nødt til at polstre jer nok til at stå imod det?

"Nu skal man jo også notere sig, at vi hæver solvensbehovet fra 10,2 til de 12,6 pct., hvilket skaber en buffer mod fremtidige tab. Og så tjener vi jo også penge, for hver måned, der går. Vi skriver jo blandt andet også, at vi fastholder vores forventninger til basisindtjeningen for 2013. Så når man kigger på det her regnskab, som jeg selvfølgelig er ked af, og som slet ikke er tilfredsstillende på nogen måde, så er det jo rart, at basisindtjeningen kan holde."

Men I må vel have en ide om, hvor meget I vil have henover de 12,6 pct.?

"Vi har før været vant til at operere med en overdækning på 2,5-3 pct., og om den kommer til at ligge på 1,5-2 til eller 1,5, det er op til bestyrelsen. Personligt så jeg gerne, at vi fik en overdækning på minimum 2 pct."

Fusion eller flere penge?

Banken har siden børsnoteringen i 2011 været plaget af dårlige nyheder. Fra første dag efter børsnoteringen begyndte kursen en støt nedtur, der betyder at en aktie i banken, der blev børstnoteret til kurs 25,  i skrivende stund koster 6 kr. og 90 øre.

Himmel, optur og helvede for små banker på børsen 

Interessant nok er udmeldingen om Finanstilsynets holdning foreløbigt blevet belønnet med en kursstigning på 2,2 pct.

Den historisk lave kurs kan dog, sammen med andre faktorer, gøre det svært for banken at gå til sine aktionærer.

Banken er nemlig ud over kunderne og en mindre aktiepost hos forretningsforbindelsen Købstædernes Forsikring, ejet af en række andelskassefonde, hvis eneste aktiver er aktier i banken

Er det realistisk for jer at gå til aktionærerne og bede om flere penge?

"Det er ikke noget, vi har overvejet på nuværende tidspunkt, men naturligvis noget, vi må forholde os til som en del af genopretningsplanen. Jeg vil ikke afvise det, men på nuværende tidspunkt er det ikke noget, vi har overvejet," siger Jan Pedersen.

DAB-formand: Vi ønsker ikke en fusion 

Vi snakkede tidligere på måneden med jeres bestyrelsesformand, som gjorde klart, at det ikke var nogen interesse i en fusion. På det tidspunkt havde I ikke set hele tilsynets rapport endnu. Ændrer rapporten på, hvordan I ser den mulighed?

"Jeg er overbevist om, at der stadig er fuldstændig enighed i bestyrelsen om, at den her krise, som vi nu er i, den ridder vi igennem som et selvstændigt pengeinstitut. Vi er selvfølgelig i den situation, vi nu engang er i, og der må man være åben overfor at vende alle sten. Men vi ser os selv som et selvstændigt pengeinstitut," siger Jan Pedersen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs