FinansWatch

Solvensudfordret bank fordoblet på en uge

Markant opbremsning i nedskrivninger belønnet med spektakulær kursfremgang.

Normalt går det stille for sig med aktien i den lille Hvidbjerg Bank.

Ganske vist er banken - som en række andre små, illikvide aktier - udsat for markante udsving på kursen, når der endelig bliver handlet med aktien, hvilket langt fra sker hver dag.

Alt i alt flytter det for det meste bare kursen lidt op, og lidt ned - om end mest nedad, specielt efter Finanstilsynet i sommer påtvang banken omfattende nedskrivninger.

Men over den sidste uge har tingene set markant anderledes ud.

Opbremsning

Tilsyn bag nye nedskrivninger i Hvidbjerg 

Først viste regnskabet for tredje kvartal, der kom for en uge siden, at nedskrivningerne var stoppet brat i tredje kvartal.

Efter at have nedskrevet for sammenlagt 24,7 mio. kr. i første halvår, kunne banken i tredje kvartal nøjes med en streg i regningen på 900.000 kr.

Regnskab: Lille opjustering fra solvenspresset bank 

Det betød, at minus for året rettede sig fra 15,7 mio. til et tab på 11,6 mio. kr. skat, svarende til et plus på 4,1 mio. kr. i tredje kvartal.

Overskuddet løftede samtidig solvensoverdækningen fra 0,8 til 1,3 procentpoint.

Hvidbjerg: Dialog har givet færre nedskrivninger

Optur

Og det har tilsyneladende fanget opmærksomheden hos enkelt aktører i markedet.

Bankens aktie, der i de foregående fem dage før regnskabet kun var handlet en dag, for i alt 157.000 kr. - uden at det havde påvirket kursen - blev nemlig straks udsat for en for usædvanlig opmærksomhed.

Over de sidste fire handelsdage er bankens aktie således steget med 93,2 pct., fra kurs 19,30 til 34 kr. ved lukketid fredag.

Aktien er dog mandag morgen åbnet med et fald på 8,8 pct. til kurs 31, på baggrund af ganske få handler.

Stigningen, der altså tilsyneladende er udløst af et plus på 4,1 mio. kr., har gjort banken 25,4 mio. kr. mere værd.

Opturen er sket på baggrund af en markant øget omsætning i bankens aktie, der i alt er handlet for 1,3 mio. kr. mod 89.000 kr. ugen før.

En gennemgang af handelshusene bag den sidste uges handel viser samtidig, at det ikke umiddelbart er daytrader-indflydelse, der har rykket den lille banks normalt så illikvide aktie opad.

Spekulanter på spil før krisen

I hvert fald tegner både Nordnet og Saxo Bank-handlerne sig for et markant samlet udsalg af aktien over perioden, til gennemsnitsværdier vel under de 34 kr.

Hvidbjerg Bank har to storaktionærer, der begge besidder over 10 pct. af bankens aktier. Det drejer sig om de større to lokalkonkurrenter i Sparekassen Thy og Sparekassen Vendsyssel.

Hvidbjerg-chef: Tilstrækkelig men beskeden overdækning 

Fra anden side har også Arbejdernes Landsbank penge på spil i Hvidbjerg, som man - mod en pæn rente - har lånt kapital.

Hvidbjerg betaler dyrt for ny kapital 

Banken blev før krisen genstand for opmærksomhed på fondsbørsen, da ejendomsinvestorerne Kenneth Schwartz Thomsen og Steen Larsen - sidstnævnte har siden skiftet navn et antal gange - hver især blev storaktionærer i banken.

Ejendomsspekulant fik fem års fængsel 

I samme periode steg kursen flere gange til over 200 kr., hvilket gjorde banken mere end 360 mio. kr. værd - lidt over 300 mio. kr. mere, end banken koster efter den nuværende optur.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs