FinansWatch

Forhandlinger om god gebyrskik brudt sammen

Repræsentanter fra bankerne og forbrugerrådet har ikke kunnet blive enige om god skik-regler for gebyrer på basale indlånskonti. Derfor har regeringen set sig nødsaget til at give Finanstilsynet magten til at fastsætte gebyrerne.

Helt usædvanligt lægger et nyt lovforslag nu op til, at Finanstilsynet fremover skal regulere, hvor meget bankerne må tage i gebyr på den basale indlånskonto, som de er forpligtiget til at udbyde.

Som FinansWatch har beskrevet, er der enorm forskel på, hvor meget bankerne tager for denne type konto, hvor man kun kan indsætte og hæve penge. F.eks. tager Jyske Bank 900 kr. i oprettelse og 200 kr. i løbende årligt gebyr, mens Hvidbjerg Bank tager 600 kr. om året. I Nordea, Den Jyske Sparekasse, Nykredit og mange andre banker er kontoen ganske gratis.

Gebyrer: Kun én bank gør som Jyske 

Men hvis det står til erhvervsminister Henrik Sass Larsen skal Finanstilsynet altså fremover bestemme, hvor meget en sådan konto må koste.

"Lovforslaget skaber hjemmel til, at Finanstilsynet kan fastsætte nærmere regler for udregning af gebyrer for en betalingskonto," står der i regeringens lovkatalog.

Det er meningen, at loven skal vedtages i januar.

Gebyrudvalg nedlagt

Dermed har man endeligt nedlagt det gebyrudvalg bestående af repræsentanter fra bankerne og Forbrugerrådet, som tidligere erhvervsminister Anette Vilhelmsen nedsatte i starten af året.

Udvalget skulle finde frem til retningslinjer for gebyrer og vilkår på denne type basale indlånskonto, som alle banker skal tilbyde.

"Jeg er optaget af at sikre, at alle banker giver kunderne adgang til en basal indlånskonto på fair og rimelige vilkår. Derfor inviterede jeg Finansrådet til et møde for at drøfte, hvordan vi sikrer dette. Finansrådet har på mødet over for mig bekræftet, at sektoren står ved dens samfundsansvar og vil sikre, at forbrugerne, herunder svage forbrugere, har adgang til en basal indlånskonto på rimelige og fair vilkår. Hvad der skal forstås ved fair og rimelige vilkår, har jeg bedt den nedsatte arbejdsgruppe om adgang til en basal betalingskonto, om at se nærmere på," sagde ministeren i februar i et svar til Erhvervsudvalget.

Men det er altså ikke lykkedes udvalget at blive bare tilnærmelsesvist enige, bekræfter økonom i Forbrugerrådet Troels Holmberg.

"Nej, vi blev ikke enige. Vi må bare konstatere, at der ikke er tradition for at lovgive om bankernes priser i Danmark," siger han diplomatisk.

Reelt stejlede bankerne voldsomt over udsigten til, at der skulle lægges bånd på deres forretningsmæssige ret til selv at fastsætte gebyrer på deres produkter.

Forbrugerrådet: Burde være gratis

Sidste møde i arbejdsgruppen var før sommerferien, hvor forhandlingerne om gebyrretningslinjerne altså blev skudt endegyldigt til hjørne.

Regeringen har dog fastholdt, at der skal være et loft over prisen på den lovpligtige konto, hvorfor det altså nu lægges over til Finanstilsynet.

Troels Holmberg forklarer, at Forbrugerrådet gerne så, at der blev stillet krav om, at den basale indlånskonto skal være gratis.

"Man er jo forpligtet som borger i Danmark til at have en Nem-konto, så derfor er det også kun rimeligt, at den er gratis. Hvis alle bankerne bare tog deres andel, i stedet for at konkurrere om, hvem der kan komme af med flest af denne type kunder, så ville det ikke være noget problem," siger han til FinansWatch.

Jyske: Gebyr kan blive fordoblet om to uger

Jyske Bank varsler en forhøjet betalingsmur 

Mere fra FinansWatch

Klarna tavs om stor spareplan

Hverken i Danmark, Norge eller på hovedkontoret i Sverige er der svar at hente om, hvordan Klarnas spareplan vil ramme fintech-selskabets afdelinger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs