FinansWatch

Banker vil ikke betale til EU's afviklingsfond

Bankernes fælles brancheorganisation Finansrådet er stærkt kritisk over for forslaget om, at bankerne skal betale til en fælles fond, der skal dække bankkunders indlån i tilfælde af krak. De vil heller ikke betale hele regningen for driften.

En up front betaling på 8 mia. kr. til EU's fælles afviklingsfond for banker er uacceptabel for de danske pengeinstitutter. Det mener bankernes organisation Finansrådet, som i et høringssvar kalder forslaget om betalingen helt unødvendigt.

"Finansrådet finder derfor, at en opbygning af en så stor afviklingsfond som foreslået, er både unødvendig og meget byrdefuld for bankerne og vil kunne være til skade for væksten i Danmark," skriver Klaus Willerslev Olsen, vicedirektør i Finansrådet i høringssvaret.

I alt skal der afsættes 1 pct. af det samlede indlån i EU's banker i fonden, der skal sikre, at indlånskunder får deres tilgodehavender i det tilfælde, at en bank krakker. Den ene procent svarer til ca. 55 mia. euro, og heraf er Danmarks andel altså ca. 8 mia. kr.

Danske erfaringer

Finansrådet argumenterer, at danske erfaringer viser, at korrekt nedskrivning af aktionærer og kreditorer giver en dividende til kreditorer på mellem 85 og 95 pct., hvilket minimerer behovet for en afviklingsfond.

I tilfældet Amagerbanken landede dividenden efter flere forhøjelser endeligt på 88 pct. Fjordbank Mors landede på en dividende på 86 pct. efter først at have regnet sig frem til en dividende på 73,6 pct.

Finansrådet mener derfor, at det vil være meget mere hensigtsmæssigt, hvis en eventuel opkrævning først kommer efter et krak, når man ved, hvad regningen kommer til at lyde på.

Bare brug løs, banken betaler

Samtidig er Finansrådet bekymret over, at afviklingsfondens udgifter til den løbende drift udelukkende skal afholdes af bankerne. Rådet frygter, at muligheden for at sende alle regninger direkte videre til bankerne vil føre til en slap budgetdisciplin. Derfor bør en del af regningen betales af EU, mener bankernes repræsentant.

"Finansrådet finder i den forbindelse, at der bør være en medfinansiering via EU’s budget således, at der er den korrekte incitamentsstruktur i relation til fastsættelse af budgettets størrelse," skriver vicedirektøren i høringssvaret.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs