FinansWatch

Ingen taler om "danmarkshistoriens største tyveri"

Henrik Sass Larsen gjorde sig upopulær i bankverdenen i 2012. Nu krydser sporene.

"Danmarkshistoriens største tyveri."

Så klar lød dommen fra den i dag nyudnævnte erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), da han i slutningen af 2012 kommenterede finanskrisen og lækkede fortrolige oplysninger i forbindelse med tilblivelsen af bankpakke 2 i DR-dokumentaren "Sikke en fest".

Netop den bankpakke spillede en væsentlig rolle for, hvor godt de danske banker klarede sig igennem krisen. Under udarbejdelsen af pakken i januar 2009 var det på tale, at den skulle indeholde en såkaldt upsidemodel, som kunne sikre staten en gevinst til gengæld for sin rolle i redningen af bankerne.

Paf og vred

Upsidemodellen blev angiveligt skrottet kort før deadline på bankpakken, og det fik Henrik Sass Larsen op i det røde felt, da han hørte, at modellen var pillet ud af den endelig forligstekst.

"Jeg bliver først helt paf, og derefter bliver jeg vred," sagde han dengang.

Hans udlægning af sagen fik siden Danske Bank til at gå til modangreb med en påstand om, at banken ville have fravalgt bankpakken, hvis den havde indeholdt en upsidemodel, der angiveligt kunne have sikret staten et milliardbeløb.

Sporene krydser

Det er ganske vist fortid, men nu krydser sporene, for Henrik Sass Larsen bliver på sin nye ministerpost erhvervslivets vigtigste kontakt i regeringen.

Blandt andet kommer bankerne til at krydse klinger med Sass Larsen i forbindelse med udviklingen af reglerne for de såkaldte Sifi-banker, altså banker, der er for store til at gå ned, og derfor skal underlægges strammere krav.

På trods af fortidens spor glæder bankernes organisation, Finansrådet, sig dog til samarbejdet.

"Vi hilser Henrik Sass Larsen velkommen som vores nye ressortminister. Vi ser frem til at få et godt og konstruktivt samarbejde med ministeren," siger Finansrådets direktør Jørgen A. Horwitz.

Vækst og udvikling

Han fortsætter:

"Med en regering, der ønsker vækst og udvikling i samfundet, kan man ikke se bort fra, at bankerne spiller en væsentlig rolle i at nå de mål. Det er jeg overbevist om, at den nye minister er bevidst om," lyder det.

Henrik Sass Larsen har ikke brugt mange timer på at kommentere sit syn på udviklingen i 2009 og sit syn på den omtalte bankpakke siden DR-dokumentaren i 2012.

En del af løsningen

I forbindelse med dagens udnævnelse til minister sagde han dog til TV2 News.

"Min udtalelse står fast, men det er sådan, at bankerne er en del af løsningen i Danmark - også for mig," lød det.

Han gav samtidig sin fulde opbakning til bankpakkerne og slog fast, at han ikke forventer at skulle slås med bankerne fremadrettet.

Har ikke råd til snavs

Heller ikke i interesseorganisationen Dansk Erhverv ser man i dag udtalelserne som problematiske for det fremtidige samarbejde mellem parterne.

"Hvis man kigger i bunken af citater fra alle ministre i de seneste 10 år, så kan man alle steder finde nogle, der ikke flugter med det, som de mener i dag.

Men Henrik Sass Larsen vil fortsætte det skarpe lys på finanssektoren. Det er der også forståelse for, vi har ikke råd til det snavs, som vi oplevede i årene fra 2008 til 2010-12-stykker," siger adm. direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov.

Mere fra FinansWatch

Blackrock udpeger Christian Hyldahls efterfølger i Norden

Den amerikanske kapitalforvalter Blackrock har i Elisabeth Sterner fundet en afløser på posten som country manager for Norden efter at danske Christian Hyldahl er rykket op i hierarkiet som chef for Blackrocks europæiske forretning.

Tyskland vinder armlægning om ny ESMA-chef

EU's medlemslande er efter lang tids stridigheder blevet enige om, hvem de gerne vil pege på som ny chef for det magtfulde markedstilsyn ESMA. Nu udestår en enkelt godkendelse.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs