FinansWatch

Østjydsk købte hus til bankdirektør

Nu fyret bankdirektør købte selv sit hus, men banken betalte. Alt er sket på markedsvilkår, lyder det fra banken, der efter fyringen har solgt huset tilbage til direktøren - uden dog at ville oplyse prisen.

Foto: ANJA SCHOENWANDT

Fra sit hus kan den fyrede bankdirektør se hen over sin have - og lige over på banken.

Men det er nu egentlig ikke så mærkeligt - for Jens Vendelbo, Østjydsk Banks mangeårige direktør, har de sidste ti år boet i et hus, banken med hans egen og den daværende bestyrelsesformands underskrift selv købte for 3 mio. kr. i sommeren 2003, ti år efter Jens Vendelbo satte sig på topposten i banken.

Forholdet mellem banken og direktøren optræder dog ikke én eneste gang i bankens regnskaber, hvor tjenesteboliger eller forretninger med bankens direktør ellers skal oplyses.

Tidligere direktør får skylden for insolvens i Østjydsk

"I min tid har det altid været sådan"

Her står alene, at "alle transaktioner med nærtstående parter er gennemført på markedsvilkår" - en sætning, man kan læse i hvert eneste bankregnskab. Det fremgår dog af Østjydsk Banks regnskab, at man de seneste år har tabt penge på sine markedsvilkårsforretninger med bestyrelse og ledelse.

Præcis, hvorfor banken erhvervede huset i 2003, står heller ikke klart. Ifølge lokalplanen kan det 234 kvm. i det fritliggende parcelshus kun anvendes til beboelse, om end den 79 kvm store kælder er godkendt til erhvervsformål. Og her kan bankens nye bestyrelsesformand Knud Timm-Andersen heller ikke oplyse meget:

"I min tid har det altid været sådan. Jeg ved ærligt talt ikke, hvorfor man købte det, og jeg vil ikke ind på det, fordi det er sket under den tidligere formand," siger Knud Timm-Andersen, der kom i bankens bestyrelse i 2009.

Siden han trådte ind i bestyrelsen har købet af huset eller oplysningerne om det aldrig været diskuteret, fortæller han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Østjydsk Banks tidligere formand, eller fra Jens Vendelbo.

Stoppet Østjydsk-formand går med god samvittighed

Hus er solgt

Efter fyringen i slutningen af foråret som konsekvens af katastrofale resultater er huset i dag solgt til Jens Vendelbo, oplyser Knudd Timm-Andersen til FinansWatch. Han vil ikke fortælle, hvad huset er solgt til, men gør klart, at det er sket uden tab for banken.

Salget er endnu ikke tinglyst.

Bestyrelsesformanden understreger dog, at huset har været lejet ud på markedsvilkår, og at den manglende oplysning om huset har været godkendt af revisionen. Nærmere oplysninger om priser ønsker bestyrelsesformanden ikke komme med.

Ifølge en revisor burde banken formentligt have oplyst om forholdet til direktøren, specielt efter reglerne for nogle år siden blev skærpet.

Klogt at oplyse

Stig Enevoldsen, statsautoriseret revisor, faglig direktør i FSR- danske revisorer og tidligere formand for EFRAG, (European Financial Reporting Advisory Group, red.) understreger dog, at han alene udtaler sig generelt, og ikke om den specifikke sag.

”Det vil være klogt, at en børsnoteret bank oplyser om sådant. Talstørrelsen vil givetvis være begrænset, men det bliver kvalitativt vigtigt, fordi der er tale om en bankdirektør. Udlejer man en bolig på markedsværdi, er der jo tale om en transaktion med bankdirektøren, og det er klogt at oplyse om uanset om det er et specifikt krav eller ej. Samtidig er det i dag usædvanligt at stille en bolig til rådighed eller leje en bolig til sin direktør i en børsnoteret virksomhed. Man betræder et område, der er usædvanligt, og derfor er det klogt at oplyse om det,” siger Stig Enevoldsen til FinansWatch.

Altså: enten skulle banken have oplyst om det som en handel med direktøren, eller også skulle det have optrådt under lønforholdene, der de senere år har været en del af oplysningskravet til banker.

I stedet angiver Østjydsk Bank altså alene, at "alle transaktioner med nærtstående parter er gennemført på markedsvilkår" - en sætning, der ikke afslører, at bankens tidligere direktør og formand for bankens penge har købt et hus til direktøren.

Kortlægning: Sådan sminkede Østjydsk Bank problemkunder 

Taber penge

Går man bankens seneste regnskaber igennem, kan man dog læse sig frem til, at "markedsvilkår" umiddelbart har været klart til gunst for direktion og bestyrelse.

Banken har således de seneste to år tabt penge på sine forretninger med direktion og bestyrelse.

I 2012 havde man rente- og provisionsindtægter på 120.000 kr., og udgifter på 602.000 kr.

Tallene dækker tilsyneladende over et udlån på 800.000 kr. til direktionen - alene Jens Vendelbo på det tidspunkt - og 21,95 mio. kr. til bestyrelsen, men samtidig også et indlån på 37,6 mio. kr.

Der oplyses ganske bredt om rentesatserne, der for "for lån til direktionen og nærtstående i 2012 er på 2,9 pct. - 13,5 pct. og 3,3 pct. – 13,5 pct."

Tidligere formand i Østjydsk Bank Thorvald Christensen henviser til til bankens nye formand for kommentarer til historien.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs