FinansWatch

Nets taber ankesag om urimelige gebyrer

Konkurrenceankenævnet har stadfæstet Konkurrencestyrelsens afgørelse om, at Nets tager for høje gebyrer, når danskerne bruger deres dankort på nettet. Brancheforening kræver nu 200 mio. kr. i erstatning.

Nets tager for høje gebyrer, når danskerne bruger deres Dankort på nettet.

Den afgørelse, som Konkurrencestyrelsen var nået frem til i november sidste år, har konkurrenceankenævnet nu stadfæstet.

Styrelsen mente at set i forhold til omkostningerne, så tjente bankerne bag Nets alt for mange penge på dankorttransaktionerne. Den afgørelse ankede Nets til Konkurrenceankenævnet.

"Konkurrenceankenævnet finder, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen væsentligt har sandsynliggjort, at Nets’ gebyrer ligger over et prisniveau, som ville være gældende på et marked med virksom konkurrence, og har derfor stadfæstet styrelsens afgørelse," skriver ankenævnet i en afgørelse.

Nets mente blandt andet, at Konkurrencestyrelsen havde anvendt en forkert metode til at vurdere, om indtjeningen havde været for høj, fordi styrelsen antager, at det er et marked uden reel konkurrence. Men det afviser ankenævnet.

Krav på 200 mio. kr.

"Det centrale ved bedømmelsen af, om der foreligger en overtrædelse af bestemmelsen, er, om pris og avance er urimelige, dvs. højere, end hvad der ville være tilfældet under virksom konkurrence. Bestemmelsen gør det muligt for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen at foretage indgreb over for aktører, der fastsætter priser, som ligger over prisen i andre lande med en effektiv betalingsformidling, eller priser, der ikke står i rimeligt forhold til omkostningerne, eller priser, der medfører overnormal indtjening," skriver ankenævnet.

Styrelsen har nu bedt Nets om at sænke gebyrerne til gennemsnitligt 1,20 kr. per transaktion. Samtidig har foreningen af Dansk Internet Handel (FDIH) varslet et sagsanlæg mod bankerne, fordi de vil have de ekstra gebyrer tilbage.

"”FDIH’s medlemmer har helt naturligt en økonomisk interesse i, at for de for meget betalte gebyrer kommer retur. Så vi rejser et krav over for Nets på tilbagebetaling af de for høje gebyrer. Alt i alt viser de foreløbige beregninger, at det løber det op i 150-200 mio. kr.” skriver adm. direktør i FDIH Annette Falberg i en meddelelse.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs