FinansWatch

Kontroversiel kreditchef degraderet i presset bank

I forlængelse af store nedskrivninger og afdækning af kritisable lån i Østjydsk Bank er kreditdirektøren nu degraderet og fjernet fra sit område.

Der har allerede været "noget intern omrokering."

Sådan lød det fra Østjydsk Banks nu tidligere bestyrelsesformand Thorvald Christensen, da han sidste uge blev spurgt, om oprydningen i banken var overstået med hans afgang og fyringen af forhenværende direktør Jens Vendelbo.

Den afdæmpede formulering dækker dog over et markant opgør med både bankens tidligere kreditpolitik og kreditdirektør.

Processen blev sat i gang allerede da det katastrofale årsregnskab lå klar, og altså før Finanstilsynet besøg forvandlede Østjydsk til en 'levende død' bank, der med lavere solvens end behovet kun kører videre på tilsynets nåde.

Afsløring i januar

Efter det røde regnskab blev bankens daværende nummer to, den indtil da HR-ansvarlige Max Hovedskov, der i dag er avanceret til direktør, sat til at rydde op på kreditområdet i banken.

Kort tid før, i slutningen af januar, afdækkede Jyllands-Posten nogle af de forhold, som også tilsynet senere har slået ned på: Avisen kunne således fortælle om en række konkrete eksempler på stråmands- og parkeringshandler i Østjysk Bank.

Østjydsk Bank pynter på tab

"Vi kunne overtage det hele uden at skulle have en krone op af lommen"

"Banken havde siden inspektionen i 2011 i en række tilfælde foretaget gentagne rekonstruktioner af kunder, der allerede var konstateret OIV for, hvilket har medført yderligere tab. Endvidere har banken i mindst et tilfælde foretaget placeringshandler til værdiansættelser, som må vurderes at være over markedsniveau. Endelig har banken i nogle tilfælde ikke taget mulige sikkerheder," skrev Finanstilsynet i sin rapport.

Flere af de involverede kunder i Jyllands-Postens artikel fra januar udnævnte en en bestemt ansat i banken som ansvarlig.

"Jeg blev kontaktet af kurator i (et konkursbo, red.) og var efterfølgende til samtale hos erhvervschef Thomas Riise Pedersen i Østjydsk Bank. De tilbød, at vi kunne overtage det hele uden at skulle have en krone op af lommen. De lovede, at jeg kunne forlade selskabet uden omkostninger, hvis det blev nødvendigt. Men efter en snak med min revisor valgte jeg at sige nej tak," lød det fra en kunde, der fravalgte at deltage i den tvivlsomme udlånspraksis.

Fra direktør til konsulent

Nu viser det sig så, at banken har besluttet sig for, at Thomas Riise Pedersen ikke længere bør være kreditdirektør i Østjydsk Bank.

Det bekræfter Østjydsk Bank overfor FinansWatch.

”Vi får nye ressourcer tildelt til vores kreditafdeling, og som du også påpeger, så er Thomas Riise Pedersen ikke længere kreditdirektør i banken. Der er kommet nye folk ind i kreditafdelingen, og der er fundet en konstitueret direktør," siger bankens nye direktør Max Hovedskov.

Derudover ønsker direktøren ikke at kommentere på ansatte i banken.

”Jeg har nu ansvaret for, at vi får gjort op med og lavet om på den kreditkultur, der er i banken. Vi tilfører kreditafdelingen nye ressourcer, og har rokeret om. Fremadrettet skal der være styr på bankens kreditter, og det har jeg ansvaret for. Jeg skal så også tage konsekvensen af, at vi har afleveret et kvartalsregnskab med store nedskrivninger på ryggen af årsregnskab med store nedskrivninger. Det får konsekvenser i banken – sådan er det. Men jeg vil ikke ned og snakke om, hvorvidt det får konsekvenser for nogle bestemt ansatte i banken.”

Thomas Riise Pedersen har ikke ønsket at kommentere artiklen.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs