FinansWatch

Sparekasse falder under solvenskrav - men fortsætter eksistens

Sparekasse må ikke sætte garantkapital fri, men skal derimod nedskrive så meget i kølvandet på besøg fra Finanstilsynet, at man ikke længere kan leve op til solvensbehovet. Man fortsætter dog under Finanstilsynets nye tilgang eksistensen.

Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse lever ikke længere op til sparekassens individuelle solvensbehov. Sparekassen fortsætter dog - under det nye 8+ regime - sin eksistens. Det står klart efter et besøg fra Finanstilsynet har betydet tunge nedskrivninger for sparekassen.

Sparekassen har siden efteråret haft garantkapitalen låst fast, og den situation fortsætter naturligvis i lyset af den trængte kapitalsituation.

Samtidig har sparekassen - i lighed med Basisbank, der som første bank røg under det individuelle solvensbehov, men fik lov til at fortsætte eksistensen - fået meget klart bud om, at man ikke må øge sine, samt at man skal indsende en genopretningsplan til Finanstilsynet.

Sparekassens solvens er efter nedskrivninger på 67,1 mio. kr. fra Finanstilsynet på 9,4 pct. mod et behov 14,8 pct. Begge tal er opgjort per 30. september 2012. Efter den nye 8+ model er sparekassens solvensbehov dog på 16,7 pct.

I regnskabet for 2012 opgør banken nu solvensen til 9,3 og solvensbehovet til 15,8 pct.

Solvenssituation nævnt på side to

I en pressemeddelelse om årsresultatet på -72,8 mio. kr. før skat - en meddelelse, der først på side to nævner, at sparekassens ikke længere kan leve op til solvenskravet - skriver direktør Erik Rasmussen om regnskabet:

"Det er særdeles utilfredsstillende, og vi arbejder derfor fortsat på højtryk på at finde en fusionspartner." Meddelelsen fortsætter:

"Finanstilsynet var på inspektion i Sparekassen i december 2012, hvor Sparekassens større engagementer blev gennemgået. Finanstilsynet har fulgt nye skærpede regler og ændrede værdiansættelsesmetoder på landbrug og derfor vurderet, at Sparekassen har en del udlån med forhøjet risiko. Dette har medført ekstraordinære store nedskrivninger, og efterladt Sparekassen i en særdeles vanskelig situation. Sparekassen er derfor kommet under skærpet overvågning af Finanstilsynet og er blevet pålagt at lave en kapitalgenopretningsplan, hvis formål bl.a. er at hæve den faktiske solvens, så den bliver højere end solvensbehovet."

Vorbasse-Hejnsvig var i efteråret ganske tæt på en fusion med Sparekassen Bredebro. Men den fusion kollapsede - ifølge Bredebro netop fordi, Vorbasses kapitalsituation så værre ud end ventet - og som FinansWatch beskrev i går forsøger Vorbasse-Hejnsvig nu at sagsøge Bredebro for 40,5 mio. kr.

Ikke forsvarlig kapital til sparekassefusion 

Bredebro: Vorbasse kræver 40,5 mio. kr. i erstatning 

 

Opdateret

 

Tidligere:

Ikke forsvarlig kapital til sparekassefusion

Bredebro: Vorbasse kræver 40,5 mio. kr. i erstatning

Vraget sparekasse vil have markant millionerstatning

Sparekasse: Ramt af mediestorm og misforståelser

Problembanker bliver holdt i en kort snor

Serie: Frosne garanter må vente til foråret

Garantfremtid uvis indtil tilsynsrapport

Tilsynsbesøg og ny formand i låst sparekasse

Revisor-rapport med til at sænke sparekassefusion

FS: Garantkapital giver ikke professionelt afkast 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs