FinansWatch

Danske Bank betalte 4 pct. i skat

Danske Banks tjente mere end sin nærmest konkurrent, men betalte kun en fjerdedel i skat.

Ledelsen i landets største bank, Danske Bank, blev netop væltet omkuld, da den så selskabsskatteregningen for 2011.

Ifølge de netop offentliggjorte skattelister betalte banken således blot 315 mio. kr. i selskabsskat i fjor af en skattepligtig indkomst på knap 8 mia. kr. Dermed svarer skatten til blot 4 pct. af indkomsten i banken.

Tallene skal ses i lyset af, at Danske Bank i sit eget regnskab for 2011 har noteret er resultat før skat på 4,2 mia. kr. og en skattepost på 2,5 mia. kr.

Nordea fire gange mere

Skatteregningen i Nordea, der er landets næststørste bank, var i 2011 fire ganske så stor, som det var tilfældet i Danske Bank. Nordea betalte omtrent 1,25 mia. kr. i selskabsskat i 2011. Det skete ud fra en skattepligtig indkomst på 6,5 mia. kr. Nordea trak samme år 128 mio. kr. fra i skat som følge af et underskud.

Sydbank, der er en anden af landets store banker, betalte i 2011 111 mio. kr. i skat ud af en skattepligtig indkomst på 447 mio. kr., mens Jyske Bank betalte 219 mio. kr. i selskabsskat af en skattepligtig indkomst på 970 mio. kr. og online investeringsbanken Saxo Bank betalte 25,4 mio. kr. af en indkomst på 258 mio. kr.

Kritik af lister

Tallene for de store banker er dermed et godt eksempel på, at de omdiskuterede skattelister er svære at udlede noget af, fordi meget andet end indtægter spiller ind på regningens størrelse. Eksempelvis trækker store investeringer i den modsatte regning.

I onsdagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten møder offentliggørelsen af skattelisterne hård kritik - også selvom Skatteministeriet mener, at det vil føre til øget betaling af selskabsskat.

"Der er risiko for, at de åbne skattelister vil være misvisende og i sig selv give næring til myter. Jeg tror, at et meget sandsynligt udfald er, at vi alle bliver forvirret på et højere plan," siger Rasmus K. Feldthusen, professor på Københavns Universitet.

Symbolpolitik

Hos interesseorganisationen Dansk Erhverv kalder man skattelisterne for "populistisk symbolpolitik".

"Problemet med de åbne skattelister er, at det ikke giver et retvisende billede af erhvervslivets skattebetaling og samfundsbidrag, når man kun offentliggør selskabsskattebetalingen i et tilfældigt år. For virksomhederne bidrager jo både med jobskabelse og med skattebetalinger på mange andre måder som eksempelvis moms, punktafgifter, A-skat for de ansatte samt ejendomsskat.

Og ser man konkret på de udenlandsk ejede virksomheder, så udgør de blot 1,2 procent af virksomhedsbestanden, men står for 20 procent af den private beskæftigelse, 24 procent af den private omsætning og 28 procent af eksportindtægterne” siger Bo Sandberg, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Mere fra FinansWatch

Pimco-boss: Ikke sikkert inflationen kommer

Investeringschef hos den globale kapitalforvalter Pimco mener, at investorerne handler på en fejlagtig bekymring for, at forbrugerpriserne vil stige, for det er langtfra sikkert, at inflationen vil gå op.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs