FinansWatch

Én kunde kan vælte Jyskes million-forlig

Otte Jyske Bank-kunder har hver for sig mulighed for at skyde bankens forlig med investorerne i Jyske Hedge-sagen ned.

jyske bank facade

Først blev Jyske Bank og Forbrugerombudsmanden enige om et forlig i Jyske Hedge-sagen efter måneders forhandlinger. Og i oktober skal mindst to tredjedele af de lidt over 1100 investorer bag gruppesøgsmålet mod Jyske Bank så godkende forliget.

Men i sidste ende har otte Jyske Bank-kunder vetoretten over, om forliget, der tentativt står til at koste Jyske Bank 229 mio. kr. ud af et kundetab på ca. 800 mio. kr., rent faktisk går igennem.

I det eneste tidligere tilfælde, hvor en Jyske Hedge-sag er blevet afgjort, fik kunden fuld erstatning. Sagen blev af juridiske eksperter betegnet som en stærk præcedens.

Vetoretten fremgår af aftalepapiret mellem banken og Forbrugerombudsmanden. De otte kunder, det drejer sig om, har hver en retssag mod banken anlagt på deres vegne af Forbrugerombudsmanden på vej, og banken har stillet som krav, at alle de sager droppes.

Jyske Banks tilbud skuffer investor

Hemmelige forhandlinger

Dermed har hver enkelte af de otte kunder mulighed for at kuldsejle forliget, bekræfter forbrugerombudsmand Henrik Øe overfor FinansWatch.

På grund af de hemmeligholdte forhandlinger med banken har han ikke haft mulighed for at veje kundernes vilje til at tage imod forliget.

”Det har jo været nogle forhandlinger, som vi har været nødt til at have tavshed omkring. Derfor er det meget begrænset, hvad vi har af viden om, hvordan investorerne stiller sig. Det er et tilbud, folk kan tage imod. Mit råd er tage imod det, men i sidste ende er det investorernes valg. Og jeg vil tale grundigt med de otte, jeg har kontakt til. Men processen er nu, at først skal to tredjedele af investorforeningens generalforsamling sige god for aftalen. Ellers strander den der," siger Henrik Øe og fortsætter:

Kernekunder går glip af Jyske-erstatning

Fuld erstatning i afgørelse

”Der er altså to tempi; først skal to tredjedele af investorforeningen sige ja, og dernæst skal de enkelte investorer med retssager sige ja. Og i princippet skal alle mine otte sige ja hver for sig, før aftalen går igennem.”

I den eneste retssag om Jyske Hedge, der hidtil er afgjort, gav Østre Landsret altså fuld erstatning til en Hedge-investor. Banken har dog valgt at anke den sag til Højesteret, hvor den er berammet til næste efterår.

Havde banken og Forbrugerombudsmanden ikke nået frem til et forlig, var to af ombudsmandens sager dog nu formentlig afgjort, da de var sat til domsforhandling i henholdsvis august og september.

De fremskredne forhandlinger om forliget betød dog, at sagerne blev sat i bero, men Forbrugerombudsmanden oplyser, at forkastelse af forliget betyder, at de straks vil blive genoptaget, så de kan komme med i Højesteretssagen.

Jyske-sag mod tilsyn dør med Hedge-aftale

 

Mere:

Anders Dam: Vi handler en procesrisiko af

Jyske Bank indgår forlig med forbrugerombudsmanden i hedge-sag

Ombudsmand: Enighed om udsættelse af Jyske Hedge-sag

Kæmpesag mod Jyske Bank skudt til hjørne

 

 

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere