Anders Dam: Vi handler en procesrisiko af

Jyske Bank-topchefen mener ikke, at aftalen med forbrugerombudsmanden er en selvmodsigelse fra bankens side, når den fastholder, at der ikke er begået ansvarspådragende fejl. (Opdateret)
Foto: Jyske Bank/PR
Foto: Jyske Bank/PR

Jyske Bank er endegyldigt ved at lægge en langstrakt sag i graven, hvilket, topchef Anders Dam mener, er et bevis på, at ledelsen balancerer tingene, når den skal vurdere principper, økonomiske konsekvenser, ressource-forbrug, den juridiske udvikling i sagen og bankens image op mod hinanden.

Er indgåelsen af aftalen med forbrugerombudsmanden et nederlag for Jyske Bank?

”Hvilke begreber folk vil sætte på det her, det må de selv vurdere. Men vi har forsøgt at balancere tingene og er nået frem til, at den her løsning er den bedste for Jyske Banks aktionærer,” siger Anders Dam til FinansWatch.

Ikke gået vores vej

Hvad mener du med, at I balancerer tingene?

”Allerede i 2009 blev et forlig forsøgt indgået, men det ville vi ikke, fordi vi havde en forventning om, at det ville aktionærerne ikke acceptere. Og da sagen bliver behandlet på vores generalforsamling i 2010,  der får vi en entydig opbakning fra vores ejere om, at vi skal gå efter en retslig afgørelse. Den har vi så søgt, og vi har efterfølgende både tabt og vundet. Men overordnet så er den retslige udvikling ikke gået vores vej," siger Anders Dam og fortsætter:

"Så spørger forbrugerombudsmanden om vi vil forlige sagen, og der går vi så til forhandlingsbordet i lyste af den retslige udvikling. Vi ville ikke risikere, at det skulle stå på i yderligere 3-5 år med store omkostninger til følge. Derfor handler vi det af nu."

Vandt de første mange sager

Du er citeret for at sige, at du fortsat helt generelt ikke mener, at I har begået ansvarspådragende fejl, og alligevel er I villige til at betale investorerne 4 ud af 5 kroner tilbage. Det lyder umiddelbart som en selvmodsigelse?

”Nej, det er det på ingen måde. Som jeg lige har forklaret, så handler vi en procesrisiko af. Det langstrakte forløb vi kunne stå foran, ønsker vi ikke at gennemføre, fordi den retslige udvikling var, som den var. Det er ikke fordi, at vi har ændret vores grundlæggende synspunkter. Man skal også huske på her, at vi vandt de første mange sager i pengeinstitutankenævnet," siger Anders Dam.

Vindersager blev dog afløst af tabersager, da Finanstilsynet gik ind i hedge-problematikken og kritiserede Jyske Bank for at have lavet et prospekt til hedgeforeningen, der fokuserede mere på flotte billeder af bjerge end de reelle risici ved at investere i et gearet produkt.

"Men så kom der en påtale fra Finanstilsynet, og så blev bevisbyrden vendt på hovedet, og så kom der nogle andre afgørelser i sagerne. Vi har jo også lagt sag an mod tilsynet, fordi vi mener, det er forkert. Så der har fra Jyske Banks side været konsistens hele vejen igennem,” siger Anders Dam.

Tastefejl

Og de økonomiske aspekter af det her? Har I reserveret nok penge til at klare forligsbyrden?

”Vi forventer ikke, at det her fremadrettet får nogle konsekvenser for banken. Vi ved det dog ikke helt præcist, da der er adskillige tastefejl i de data, der er oprettet i forbindelse med gruppesøgsmålet mod os. Men som sagt, når vi regner på det, så har vi sat nok af til at kunne betale for forliget,” siger Anders Dam til FinansWatch.

Manøvren med at betale erstatning uden at erkende skyld er blandt andet også set i sagen om Barclays og hele Libor-skandalen, hvor storbanken accepterede at betale en bøde på 2,67 mia. kr. mod at slippe for en retssag om manipulation af den ledende pengemarkedsrente.

 

Jyske Bank indgår forlig med forbrugerombudsmanden i hedge-sag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også