FinansWatch

Sjælland-chef: Der er en kreditklemme

Lars Petersson siger, at mange institutter holder igen med udlånet af frygt for, hvad der kommer af nye reguleringer fra myndighederne. (Opdateres)

Foto: Peter Andersen

Når Sparekassen Sjælland må se sit udlån dykke med en halv mia. kr. i første halvår, så skyldes det også, udover en lavere lånelyst hos kunderne,  at den Holbæk-baserede sparekasse holder igen med at låne penge ud, fordi den vil være helt sikker på, at den har kapital nok, hvis der skulle komme yderligere regulering.

 ”Det er da en udfordring for os at udlånet falder, men vi kan ikke tvinge folk til at låne penge. Men når det er sagt, så gentager jeg gerne, at det her land har en kreditklemme,” siger Lars Petersson og tilføjer.

”Det handler jo ikke om, at vi ikke har likviditet at låne ud, vi kunne såmænd uden problemer låne 1 mia. kr. ud på kort tid,  men virkeligheden er, og jeg håber andre i sektoren vil bakke mig op, at mange institutter er usikre på, hvad der kommer af yderligere tiltag på reguleringsfronten. Det kan være ting omkring solvensen, der jo kan presse institutterne, hvis de ikke er tilstrækkelig kapitaliserede. Derfor skal man fra myndighedsside erkende, at sådan er adfærden i institutterne, at når der er usikkerhed om, hvad der kommer, så holder man igen med at låne penge ud,” siger Lars Petersson til FinansWatch.

Måske fair nok

Han lægger ikke skjul på, at sparekassen er meget påpasselige i sin kreditgivning,”… fordi vi kan jo se, hvad der er kommet af reguleringer”.

”Det bliver politisk ofte udlagt som om, at det ikke er stramninger, men lad os nu være ærlige omkring det. For det passer jo ikke. Det er stramninger, som der måske er behov for, fair nok, men man skal bare vide, at bagsiden af mønten er, at bankerne er ekstra påpasselige, når de sidder med kreditterne, hvorfor det kan være vanskeligt at opnå finansiering,” siger Lars Petersson.

Han peger på eksempelvis tilsynets nye nedskrivningsregler, hvor pengeinstitutterne skal værdiansætte udlånene endnu mere konservativt i forhold til landbrug og ejendomme.

Ekstra på kontoen

”Det er der ikke noget forkert i, fordi udlånene er blevet svagere i den her krise, men når man presser i den ene side, så tænker vi som bankdirektører, ”hmmmm….hvad kommer der så næste gang”? Så sørger vi for, at der står lidt ekstra på kontoen. Sådan er det, når der er utryghed omkring de rammebetingelser, vi arbejder under,” siger Petersson til FinansWatch.

Hvad skal man konkret gøre ved det?

”Jeg beder ikke nogen om nogen som helst former for hjælp, men virkeligheden er bare, at man er utryg overfor, hvad der kommer af nye tiltag. Den eneste måde man fjerner den utryghed ved, det er at lade være med at komme med ekstra stramninger,” siger direktøren.

 

Regnskab: Sjælland flager på havnen i Holbæk 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs