FinansWatch

Delte meninger om europæisk bank-hjælp

Der er forskellige reaktioner blandt økonomer på de foreløbige oplysninger om EU’s hjælp til Europas nødlidende banker.

Et godt skridt på vejen, men så heller ikke meget mere.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte reaktionerne blandt økonomer, når det gælder det foreløbige resultat fra topmødet i Bruxelles.

Her er eurolandene blevet enige om, at kriseramte banker skal have mulighed for at låne penge i EU’s redningsfonde, samt at der skal oprettes et fælles EU-finanstilsyn.

Spørger man cheføkonom i FIH Erhvervsbank, Christian Tegllund Blaabjerg, så er han positivt overrasket:

”Der er ingen tvivl om, at markedet ikke havde ventet noget fra det her topmøde, ud over den sædvanlige sludder for en sladder. Så det er et stort skridt i den rigtige retning,” siger han til Ritzau med henvisning til, at både danske og europæiske bankaktier er steget på børserne oven på meldingerne fra Bruxelles.

Solvensproblemer løst

Han peger på, at man ideelt set kan have løst en meget stor del af solvensproblemerne i den europæiske banksektor, fordi bankerne fremover kan søge om direkte hjælp i redningsfonden. Det fremgår endnu ikke, om redningsfonden udstyres med en egentlig banklicens, og om de europæiske banker fremadrettet vil blive tilbudt en mulighed for egentlig egenkapital eller blot lån.

Samtidig involverer aftalen ikke en fælles indskydergarantifond, hvor eurolandene sikrer kundernes penge i banken.

”Det betyder, at den kapitalflugt, der har været fra Sydeuropa til Nordeuropa, hvor almindelige indskydere har taget deres penge og flyttet dem til Deutsche Bank, den ikke er stoppet med aftalen. Men man har sikret, at bankerne kan leve op til solvenskravene,” vurderer Christian Tegllund Blaabjerg.

Gamle penge

Nordeas Henrik Drusebjerg holder derimod igen med roserne:

”Det negative i det her er, at der ikke er nye penge på bordet. Pengene er stadigvæk dem, der er dedikeret den midlertidige hjælpefond EFSF og den permanente hjælpefond ESM,” siger seniorstrategen fra Nordea til Ritzau.

For at få flere private investorer til at skyde penge ind i Sydeuropa, vil hjælpefondene ikke længere have førsteret som kreditor, hvis de har investeret i en bank, der går konkurs.

”Det betyder noget, men det kommer ikke til at løse krisen,” siger Henrik Drusebjerg.

Den nye aftale vil tydeligst kunne mærkes på den lange bane i forhold til de kriseramte sydeuropæiske lande, som ikke længere vil være underlagt strenge sparekrav fra EU, når landenes banker skal reddes fra konkurs.

”Så samlet set skulle det her betyde en langsom og stille og rolig lettelse, men ikke nogen voldsom positiv revolution,” siger Henrik Drusebjerg.

Hvad med indskydergarantien?

Også i Sydbank er man tilbageholdne i forhold til aftalen.

Til Børsen Finans fortæller aktieanalysechef, Bjørn Schwarz, at aktiekurserne hurtigt kan falde igen, hvis ikke EU-topmødet skaber flere tiltag, der kan hjælpe til med at genoprette specielt den sydeuropæiske finanssektor – ikke mindst en fælles indskydergarantifond:

"Udfordringen i Sydeuropa er jo, at hvis befolkningen bliver skeptisk og trækker pengene ud, så skal staterne hjælpe. Og det kan være svært, hvis de i forvejen er under pres. En fælles indskydergarantifond, hvor den ultimative bagstopper placeres centralt i eurozonen, fjerner landerisikoen og kan betyde, at kunderne lader pengene blive i banken," forklarer Bjørn Schwarz.

Krisebanker får direkte adgang til EU-penge 

EU vedtager vækstpakke til 120 mia Euro 

Mere fra FinansWatch

Debat: Open insurance-revolutionen er allerede godt i gang

Open Insurance: Med Open Insurance vil vi se en bevægelse hvor de etablerede forsikringsselskaber tvinges til at udstille policeoplysninger, så tredjeparter kan bygge services ovenpå de traditionelle koncessioner. Men det er der ikke rigtig noget nyt i. Det nye er, at vi i F&P bliver tvunget ind i et mindset, hvor den digitale platform er produktet i sig selv. Det stiller krav til samspillet mellem strategi, forretning og teknologi, skriver Lars Albert Ahnfeldt Beck Thomsen, Managing Partner i Trustworks.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs