Storaktionær giver modvilligt accept til salg af Totalbanken

Stod det til storaktionær, fortsatte Totalbanken som et selvstændigt pengeinstitut. Men udsigt til en mulig kapitaludvidelse fik Heine Delbing til at acceptere salget til Sparekassen Danmark.
Heine Delbing ejer foruden aktieposten i Totalbanken også en del af Skjern Bank. | Foto: Anne Louise Houmann
Heine Delbing ejer foruden aktieposten i Totalbanken også en del af Skjern Bank. | Foto: Anne Louise Houmann

En af Totalbankens største aktionærer kaster nu lys over, at salget af banken til Sparekassen Danmark ikke sker med alle aktionærers gode vilje. 

Den fynske direktør og investor Heine Delbing, der er kendt for en stribe investeringer i lokal- og regionalbanker, så gerne, at Totalbanken, der blev stiftet i 1911, fortsatte som et selvstændigt pengeinstitut. 

Han er endt med at acceptere det forestående salg. Men det sker modvilligt, fortæller han til FinansWatch. 

”Jeg stemmer for det, som jeg har lovet. Men det er ikke sådan, at jeg jubler,” siger han, der ejer godt 15 pct. af aktierne. 

Han hæfter sig ved, at det havde været en god forretning at beholde aktierne i banken, hvor forretningen går bedre end i årevis. 

”Jeg tror, at Totalbanken ville være kommet ud med et overskud på 100 mio. kr. efter skat til aktionærerne. Jeg har lidt over 15 pct. Så kan du trække 42 pct. fra i skat. Det kunne jeg leve fedt af,” siger han.

Bankens forventning til årets resultat før skat er 100-130 mio. kr. efter en opjustering i april.

Frygtede kapitaludvidelse

I sidste uge annoncerede Sparekassen Danmark, at den efter planen overtager Totalbanken 1. september. I en børsmeddelelse fremgår det, at Totalbankens fire store aktionærer, der blandt andet tæller Heine Delbing, alle har afgivet forhåndstilsagn om at stemme for fusionen. Men der er altså flere nuancer bag formuleringen end som så.

Alternativet til et salg ville ifølge Heine Delbing være en kapitaludvidelse for at understøtte den fortsatte vækst i banken, og den havde han modvilligt givet tilsagn om at deltage i. 

”Hvis der kom en kapitalforhøjelse, så skulle jeg deltage. Men så skulle jeg sælge andre værdipapirer eller låne. Og jeg vil ikke låne,” siger han.

Derfor var et salg en bedre mulighed:

”Jeg sagde ja, fordi jeg så en risiko i kapitaludvidelsen. Andelen af min formue er stor nok i Totalbanken,” siger Heine Delbing. 

Så sent som på den seneste generalforsamling accepterede Heine Delbing et forslag om netop at give bemyndigelse til en kapitaludvidelse. Men det var han nærmest tvunget til, siger han.

”Hvis du er aktionær et sted, må du ikke begrænse virksomheden i at tjene penge,” påpeger han.

Ifølge Heine Delbing har den magtfulde Fischer-familie længe talt om at sælge Totalbanken. Faren, bygmester Poul Fischer, har været formand i Totalbanken i 27 år og sidder på 19 pct. af aktierne. I dag sidder sønnen Christian Fischer som næstformand i bestyrelsen og har også en stor aktiepost. Tilsammen sidder far og søn på godt 30 pct. af bankens aktier.

”Uanset hvad Poul Fischer har sagt til pressen, så sagde han til mig, at banken skal sælges, når den er i øjenhøjde. Det er den kommet, og så har han solgt den. Poul Fischer er en ældre herre, og jeg ved ikke, hvor meget Christian er interesseret i at føre farens livsværk videre,” siger Heine Delbing.

Poul Fischer siger til FinansWatch, at han ikke kan huske, at han har sagt, at banken på et tidspunkt skulle sælges. 

”Det må være meget længe siden. Der er mange fusioner, hvor den ene part er nødlidende, og den anden er godt kørende. Så det ville ikke være unaturligt at sige, at det er rart at blive fusioneret eller solgt på et tidspunkt, hvor man kører godt nok,” siger han.

Har lagt strid bag sig

Med salget bryder Heine Delbing et løfte, han gav, da FinansWatch interviewede ham i 2019. På det tidspunkt havde han skrinlagt en plan om at få solgt banken. Han ville i stedet beholde sine Totalbanken-aktier, ”indtil jeg dør”, som han sagde. 

”Jeg bliver 70 næste gang, jeg har fire børn, og min bankrådgiver har sagt til mig: ”Giv nu børnene nogle varme penge i stedet for kolde penge. Giv nogle, mens du er i live.” Sådan nogle delvist uomsættelige aktier giver ikke børnene glæde. Det er kun mig, det giver et kick, ved at man ser, at de stiger lidt,” siger han i dag. 

Købet værdisætter Totalbanken til 761 mio. kr. Sparekassen Danmark giver en kurspræmie på 49 pct., hvis man måler prisen op mod Totalbankens aktiekurs på 156 kr. tirsdag, inden fusionen blev offentliggjort.

Konkret får aktionærerne vekslet aktier til garantbeviser i Sparekassen Danmark, som man så kan forsøge at indløse. Det har Heine Delbing tænkt sig.

”Vagn (Vagn Hansen, adm. direktør i Sparekassen Danmark, red.) har sagt til mig, at der er stor omsætning i de garantbeviser, så han har overbevist mig om, at det skal jeg nok få løst,” siger Heine Delbing.

Heine Delbing og Poul Fischer har gennem årene ligget i konflikt om magten i Totalbanken. På et tidspunkt fik Heine Delbing frataget sin stemmeret, fordi Finanstilsynet mente, at han havde handlet i forståelse med andre aktionærer. Siden fik han stemmeretten tilbage. Dengang beskyldte han Poul Fischer for at have en finger med i spillet. 

I dag er striden lagt bag dem, forsikrer Heine Delbing. 

”Jeg er ikke spor sur på Poul Fischer. Vi har haft et rigtig godt samarbejde i mange år. Og han har nogle særinteresser i familiebanken. Man kan godt have 90 pct. fælles interesser, og så er der lige 10 pct., der slår gnister. Sådan er det også i et ægteskab. Du er enig om det meste, og lige engang imellem er der noget, du er uenig om. Helt ærligt: Poul Fischer er en dygtig forretningsmand.”

Poul Fischer har opbygget en formue på ejendomsbranchen og driver byggefirmaet Fischer Ejendomme med sin søn. Det tjente 293 mio. kr. i 2020 og 222 mio. kr. året efter. 

Heine Delbing, der har investeret i forskellige lokal- og regionalbanker over årene, har tidligere været særdeles aktiv som ejer af Totalbanken og taget flere magtkampe. Han forsøgte eksempelvis at skifte godt ud i bankens repræsentantskab tilbage i 2019. 

Du er jo ikke kendt for at opgive uden kamp?

”Dengang jeg var 33, havde jeg speederen i bund. Unge mennesker har bare mere fart på. Jeg tager stikket hjem nu, og så nyder jeg livet lidt.”

Har gjort god forretning

Som led i salget har parterne manet enhver frygt om, at man vil trække sig fra Totalbankens lokalområde, i jorden. Filialen forbliver i Aarup, hvor Totalbanken i dag har hovedkontor, ingen medarbejdere mister jobbet, og Vagn Hansen har ydermere afsat et millionbeløb til over de næste fem år at støtte op om lokale initiativer i Aarup.

Hvor Poul Fischer har begrundet sit salg med, at der netop vil blive taget lokale hensyn, så nærer Heine Delbing ikke samme veneration for lokalområdet.

”Du får et tilbud, og så overvejer du plusser og minusser. Hvis der er minusser, hvis du siger nej, så siger du ja. Det er en kold kalkule,” siger han.

Han hensiver til, at størstedelen af Totalbankens forretning ligger i Odense, hvor der er tre privatafdelinger samt et erhvervcenter.

”Jeg er nødt til at sige til dig, at dette lokalfis har intet på sig. Der er ingen forretning i Aarup.” 

Heine Delbing har samlet set gjort en god forretning med sine aktier i Totalbanken. Han har ikke regnet på den præcise gevinst. 

”Men jeg startede med at købe til kurs 20, og så har jeg købt løbende deropad. Jeg har en gennemsnitlig anskaffelsespris på kurs 44,” siger han.

Dermed står han til en klækkelig gevinst med Sparekassen Danmarks tilbud på 233 kr. i garantbeviser som betaling for en Totalbanken-aktie.

Ifølge Totalbankens årsrapport besidder Heine Delbing 15,21 pct. af aktierne i Totalbanken - svarende 496.860 aktier. Han kan sælge dem for 115,77 mio. kr. og har derfor haft en gevinst på 93,9 mio. kr., hvis man tager afsæt i, at de er købt til kurs 44.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også