Storbank ser ikke nogen ny finanskrise: Denne gang er det anderledes

Analytikere i UBS, der for nylig købte Credit Suisse, ser ikke en ny finanskrise kommende rullende. 
Foto: Denis Balibouse
Foto: Denis Balibouse
AF MARKETWIRE

Bankkrisen har taget overskrifterne de seneste uger, men der er ikke udsigt til en ny finanskrise, da bankernes eksponering mod blandt andet erhvervsejendomssektoren er reduceret siden krisen i 2009.

Det vurderer analytikere fra UBS i en analyse af de europæiske banker.

Sociale medier har skabt potentialet for et klart hurtigere tab af kundernes tillid og kontoudstrømning end i gamle dage.

”Selv om Silicon Valley Banks tab på 23 pct. af sine indlån på en enkelt dag delvist var resultatet af en ret homogen og væsentligt sammenkædet kundebase, er investorer, vi taler med, mere bekymrede end før om franchisestabilitet og potentielle reguleringsændringer,” skriver UBS.

Den europæiske banksektor handles dog til 5,9 gange den estimerede indtjening i 2024, og yderligere er der udsigt til udbytter på 7,7 pct. og tilbagekøb på 3,5 pct. i år.

Banksektoren i Europa er også meget likvid, pointerer UBS, der også fremhæver, at indtjeningsudsigterne ikke er specielt gearet til engrosgældsomkostninger.

Misligholdte aktiver er ifølge finanshusets tal også rekordlave og ensartet beskedne.

Europa ser ifølge UBS heller ikke ud til at se en større likviditetsstramning som følge af en tilbagerullen af de kvantitative lempelser og kunder, der skifter til pengemarkedsfonde.

”Selvforstærkende volatilitet er en reel risiko, men vi kan virkelig ikke se det grundlæggende for en gentagelse af finanskrisen i 2008,” vurderer UBS, der pointerer:

”Denne gang er ikke det samme som dengang.”

Erhvervsejendomssektoren har tidligere givet store tab, og sektoren er også under omfattet af større risiko som følge af højere finansieringsomkostninger og potentielle ændringer i formen på kundernes efterspørgsel.

UBS ser højere risici på kort sigt for nedskrivninger fra sektoren, men en lav sandsynlighed for ustabilitet, da bankerne kun har en eksponering mod sektoren på 6,5 pct. af de samlede udlån.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også