Investor holder fast i Lunar trods modvind: "Vi tror helt og holdent på casen"

Venturefond har trofast investeret ind i Lunar siden sin entre i 2016 og forventer at følge selskabet helt til exit. 
Seed Capital var blandt de tidlige investorer i Lunar. | Foto: Pr/lunar
Seed Capital var blandt de tidlige investorer i Lunar. | Foto: Pr/lunar

Seed Capital har på nuværende tidspunkt været medejere af fintech-selskabet Lunar i otte år, og selvom man i mange tilfælde ville forvente, at et salg så var på vej, er det ikke tilfældet med Lunar.

Som tidligere beskrevet mener man nemlig hos Seed Capital, at Lunar er et vinderselskab, som fonden derfor gerne holder fat i længere end den gennemsnitlige investering. Seed Capital har derfor løbende deltaget i runder i selskabet, der siden 2015 har rejst milliarder. 

Det fortæller Lars Andersen, der er general partner i Seed Capital og bestyrelsesmedlem i Lunar. 

Lunar har jo rejst en del penge på det sidste. Kan I blive ved med at forsvare jeres ejerandele med det kapitalbehov, der virker til at være lige nu?

”Det kommer an på, hvordan selskabet performer. Så længe vi tror på selskabet, så er vi med, og vi har kapital til det. Hvis det ændrer sig, så skal vi jo ikke blive ved, men som det ser ud nu, kan jeg ikke forestille mig, at det sker. Det er vores strategi at gå tidligt ind, og dem, vi anser for at være vindere, holder vi fast i frem til exit.” 

Er I som investorer bekymrede over de sager, der har været det sidste halve års tid – bl.a. med det fejlslagne opkøb af Instabank, påbud fra Finanstilsynet og udskiftning på direktørposten?

”Vi tror helt og holdent på casen. Det er ikke unormalt, at man efterhånden som virksomheden vokser, skifter lidt ud, men der er generelt set en meget negativ opmærksomhed på Lunar lige nu.” 

Vil du påpege nogle af de ting, der fra et investorperspektiv kører rigtig godt lige nu?

”Jamen, hele præmissen som Lunar bygger på. At vi laver en bank, der ikke er som de gamle banker, som er transparent, og som leverer et godt produkt. Det mest fascinerende ved Lunar er den teknologiske platform, som giver nogle fantastiske muligheder, som Lunar ikke engang rigtigt er gået i gang med at udnytte endnu. Det vil gøre det muligt at levere nogle ydelser, som er second to none, og det er jeg vildt begejstret over.”

Med hele vejen til exit

Seed Capital ser umiddelbart ud til at have afgivet ejerandele i Lunar i 2021 i forbindelse med en kapitalrunde på 1,5 mia. kr., men tallene i cvr er misvisende, fortæller Lars Andersen. 

Forklaringen ligger nemlig i, at Lunar har etableret en separat fond – med samme investorbase – til fortsat kunne investere ind i virksomheder som Lunar og Templafy, som er selskaber fra Seed Capitals tredje fond. 

”Vi har i princippet to poster på captable (samlet overblik over ejerforholdene, konvertible lån, warrants og investeringer, red.), fordi vi har deltaget i runderne efter 2020 via vores growth-fond oprettet specifikt til nogle af selskaberne fra fond III,” siger Lars Andersen. 

Derfor ligner det umiddelbart, at Seed Capital er blevet udvandet, men det skyldes altså ifølge Lars Andersen, at en del af ejerskabet nu ligger i den nye fond, der dog ikke endnu har opnået fem pct. ejerskab af Lunar og derfor ikke fremgår af cvr. 

”Budskabet her er, at vi er med hele vejen, og det er jo derfor, vi rejser en growth-fond så vi kan være med frem til exit,” siger han og afviser, at planen er at sælge ejerandele fra før et eventuelt exit. 

Lars Andersen har desuden tidligere fortalt, at ledelsen og bestyrelsen i Lunar arbejder hen mod profitabilitet ”hver dag,” og at han er overbevidst om, at Lunar nok skal lykkes med at blive et overskudsgivende selskab på sigt.

Lunar kom ud af første halvår 2022 med et underskud på over 800 mio. kr. og har ifølge en gennemgang foretaget af KapitalWatch og FinansWatch rejst op mod 3,3 mia. kr. fra en bred og prominent investorkreds, der foruden Seed Capital bl.a. tæller Chr. Augustinus Fabrikker, Heartland-koncernen og svenske Kinnevik. 

Også Preseed Ventures har tidligere haft en ejerandel i Lunar, men den blev afhændet i forbindelse med, at fonden gik fra at være et statsligt innovationsmiljø til et selvstændigt venturehus. 

(Denne artikel er skrevet af FinansWatchs søstermedie, KapitalWatch)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også