Hårde knubs til Danske og Jyske Bank på sur aktiedag

Silicon Valley Banks krak smittede endnu en gang af på de danske bankaktier.
Foto: Philip Madsen
Foto: Philip Madsen
Af Marketwire

Bankkrakket i USA trak også mandag mørke skyer ind over også de europæiske aktiemarkeder, og på børsen i København var der hårde slag til især Danske Bank og Jyske Bank, som drattede til bunds i et i øvrigt bekymret marked.

C25-indekset sluttede dagen i 1719,44 eller 1,6 pct. lavere end fredagens lukkeniveau.

Dermed fortsætter krakket i Silicon Valley Bank, SVB, som allerede fredag trak det danske eliteindeks ned med 2,3 pct., med at sætte dagsordenen.

”Det er situationen i USA, der præger stemningen med nervøsitet for at det skal brede sig,” mener senioraktierådgiver i Jyske Bank, Martin Munk.

Husker Lehmans

I weekenden lancerede de amerikanske myndigheder - herunder centralbanken ellers en række tiltag, der både skal sikre indskydernes penge, og stabilisere banksystemet generelt efter den seneste uges høje bølgegang. Men det har ikke hindret den negative effekt af krakket fra starten af indeværende uge.

”Jeg havde ellers troet, at der ville komme lidt ro på efter weekenden. Men vi husker jo krakket hos Lehman Brothers i 2008 og hvordan det spredte sig til en finanskrise,” erindrer Martin Munk.

Markante rentefald

Investorernes søgning efter sikkerhed efter SVB’s kollaps favoriserer obligationerne og trækker rentene ned. Og på den måde rammes bankerne dobbelt. De er de mest direkte sammenlignelige med den krakkede bank, og deres indtjeningsvilkår forringes med lavere renter. 

Yderligere gisnes der i markedet nu om, at den amerikanske centralbank vil undlade renteforhøjelse på sit kommende rentemøde for at beskytte stabiliteten finansmarkedet.

Misstemningen ramte mandag det meste af markedet, men især bankerne, hvor Danske Bank tabte 6,9 pct. til 144,80 kr., og Jyske Bank faldt 5,9 pct. til 510,60 kr. Nordea klarede sig lidt bedre med et tab på 3,7 pct. til 80,69 kr., og nummer fire i Danmark, Sydbank, faldt uden for C25-indekset med 7,2 pct. til 321,20 kr.

Men omvendt var det ikke rigtig indtrykket, at rentefaldet i særlig grad gavner de øvrige aktier, sådan som det ellers plejer at være tilfældet, konstaterer Martin Munk.

Kun en håndfuld danske C25-selskaber formåede at holde sig i plus frem til børslukningen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også