Sydbank-boss ser udlånsvækst i 2023 men slet ikke som i 2022

Væksten i udlån vil fortsætte i 2023, men den vil være på lavere niveau end sidste år, siger Karen Frøsig. 
Foto: Sydbank-pr
Foto: Sydbank-pr

Sydbank kan glæde sig over en solid udlånsvækst i 2022 på 10,3 pct., selvom udlånet i fjerde kvartal faktisk sivede lidt i forhold til kvartalet før.

I 2023 ser administrerende direktør, Karen Frøsig, også udlånsvækst, men ”slet ikke” i et omfang som sidste år.

”Jeg forventer da, at vi ser en vækst i vores udlån, men slet ikke noget, der kan sammenlignes med det, vi så i 2022,” siger Karen Frøsig i et interview med MarketWire efter bankens regnskab for 2022.

Ved udgangen af 2022 havde banken et udlån på 73,9 mia. kr., hvilket er 6,9 mia. kr. mere end på samme tid året før.

Det er drevet af vækst i erhvervsudlånet på 8,4 mia. kr., mens bankudlån til privatkunder er faldet 1,5 mia. kr.

”Udlånsvæksten over året ender på lige under 7 mia. kr., men hvis du ser på fjerde kvartal, er der faktisk en lille reduktion i udlånet. Det er i min bog helt som forventet. Dels fordi udlånet til privatkunder langt hen ad vejen er drevet af hushandler, som ikke har ligget på et højt niveau i fjerde kvartal,” siger Karen Frøsig.

Reduceret tempo

På erhvervssiden er tempoet også blevet reduceret efter en stor udlånsvækst, da statens hjælpepakker under coronapandemien kom tilbage til bankerne, som overtog finansieringen.

Desuden fik erhvervsudlånet et nøk op, da pressede forsyningskæder fik virksomhederne til at øge deres lagre. Også her er der kommet mere ro på nu.

Fra tredje til fjerde kvartal faldt erhvervsudlånet til 61,2 mia. kr. fra 62,0 mia. kr. - mens der er tale om en stor vækst over hele 2022 fra 52,8 mia. kr. ultimo 2021.

”I fjerde kvartal kigger man lige op og tænker over, hvad det egentlig er, man ser ind i. En opbremsning er måske et lidt voldsomt ord at bruge, men man tager i hvert fald tempoet ud af det,” siger Karen Frøsig om udviklingen.

Ses der på den samlede kreditformidling, hvor formidlede realkreditlån også indgår, spiller det også ind, at mange kunder har skåret af deres restgæld i forbindelse med konvertering af fastforrentede lån.

Har skåret restgæld

Den høje konverteringsaktivitet kan på gebyrsiden aflæses i en stigning i indtjeningen fra omprioriterings- og lånesagsgebyrer på 70 mio. kr. til 239 mio. kr. - en stigning på 41 pct.

”Vi har rigtigt mange, som har skåret rigtigt meget af deres restgæld på deres realkreditlån, men noget af den effekt ville være blevet udlignet via hushandler, hvis vi havde haft en normal aktivitet på boligmarkedet.”

”Vi har set meget begrænset nyudlån af realkredit i fjerde kvartal i realkredit,” siger Karen Frøsig.

Bankens formidlede realkreditlån er i 2022 derfor faldet 2,7 mia. kr.

På indlånssiden bød 2022 også på kraftig vækst. Ved udgangen af året lå indlånet på 107,5 mia. kr. mod 93,9 mia. kr. året før.

Modsat på udlån bød også fjerde kvartal på indlånsvækst - på 0,9 mia. kr.

”Det tager vi lidt som et udtryk for, at vores kunder har det ret godt - både privat og erhverv. For så længe de kan blive ved med at vækste indlånet, så er økonomien ikke helt i bund,” siger Karen Frøsig.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også